Vapenvila nu!

Ständigt nås vi nu på nyheterna av en värld full av våldsam död. Gängkriminella här i Sverige, masskjutningar i USA, Rysslands fortsatta krig mot Ukraina, Hamas avskyvärda dödande av oskyldiga civila inne i Israel och därefter det fullständigt extrema våldet från den israeliska staten mot människorna på den lilla Gazaremsan. Det är inte lätt att känna hopp.

Allt detta våld är både avskyvärt och skrämmande. Men utsvältningen, förstörelsen och massdödandet mot Gaza skiljer ut sig här. Dels för att de människor som utsätts för både utsvältning och terrorbombningar är instängda på en mycket liten yta utan möjlighet att fly, men framförallt för att den svenska regeringens och en stor del av den s.k. västvärldens reaktioner är så helt annorlunda.

När det gäller det andra våld som jag nämnde ovan tar de alla unisont avstånd. Men när det gäller Israels våld mot människorna inne i Gaza så försvarar de detta våld. De säger att Israel “har rätt att försvara sig”. Till exempel sa Sveriges utrikesminister Billström att: “Israel har rätt att försvara sig och svaret har varit proportionerligt”.

Sveriges regering och en mängd andra med USA allierade regeringar vill inte ens ha vapenvila i Gaza. I förra veckan röstade FN:s generalförsamling om detta. Norge var den enda nordiska stat som röstade för vapenvilan. Bara åtta av 27 medlemsstater i EU röstade för vapenvila. Inte ens detta minimum för att få ett slut på dödandet är de alltså för…

Antisemitismen är avskyvärd precis så som alla sorters nationalistiska tänkesätt där människor buntas ihop i olika folk som ställs mot varandra. Jag skrev om det senast den 12 oktober. Därför är de judefientliga aktioner som under helgen anordnades i olika ryska delrepubliker eller de ökade fallen av hets mot folkgrupp med antisemitiskt motiv i Sverige naturligtvis lika avskyvärda som de är korkade. Dessa hetsande människor gör inte en åtskillnad mellan judar och den israeliska staten. I detta synsätt buntas alla ihop till samma sida: “de andra”. Med detta synsätt finns inga lösningar bortom förintandet och utplånandet av “de andra”.

Men den israeliska statsledningen använder sig av samma synsätt, fast spegelvänt, när de avfärdar all kritik av staten Israels agerande som antisemitiskt …

Samtidigt som vi måste vara vaksamma mot all form av antisemitism, även när den uppträder inom aktioner som uttrycker solidaritet med det palestinska folket, så måste vi avslöja det falska sättet att använda det antisemitiska kortet. Det används även i Sverige av så kallade Israelvänner.

Anders Fraurud på egna bloggen Pepprat RödGrönt.