Vänsterpartiet spelar bra

Vänsterpartiet spelar nu högt, riktigt högt. Sittande regering kan falla. Men vänsterpartiet spelar bra. I torsdags klockan två blev det allvar: Vänsterpartiet står fast vid en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Jag är rätt säker på att även många centerpartister, både i riksdag och regering, inte gillar en omstöpning av Arbetsförmedlingen som särskilt hårt kan drabba små, fattiga kommuner och det i en tid när arbetslösheten lär öka. Är det här en parodi på demokrati? Nej, inte alls. Den “kaosprivatisering” – V:s namn på det hela – av Arbetsförmedlingen som Centerpartiet drivit igenom i Januariavtalet saknar stöd över hela linjen, från höger till vänster.

Jag tror inte det finns en enda socialdemokrat som gillar detta huvudlösa projekt; jag har inte mött någon. Hela idén är inget annat än centerpolitikern Martin Ådahls nyliberala baby – och pådrivet av näringslivsorganisationen Almega…

Och varken Vänsterpartiet, moderaterna eller kd tror på att – via LOV – släppa marknaden fri för arbetsförmedling. Och som sagt: Ingen socialdemokrat heller.

Vart ska L och C gå? Löfven borde nu ta chansen att omförhandla detta huvudlösa inslag i Januariavtalet.

Framåt tisdag nästa vecka vet vi hur det pokerparti slutar som handlar om tusen och åter tusen arbetslösa människors öde.

-Göran Greider, ledare i DalaDemokraten