Vänsterpartiet borde lägga hårda budgetförslag

Så varför borde man lägga en budget? Lite oavsett vilket av arbetarrörelsens partier man tillhör borde i alla fall ett delmål vara att förändra människors förväntningar på politiken, och få dem att växa.

Det är självklart inte dumt att kritisera regeringen för dess oförmåga att jämna ut skillnader via skattesedeln, men bör det vara huvudspåret i kritiken av den här budgeten, när en majoritet för kraftigt höjda skatter inte existerar?

…om man får ta den enda kvarvarande (vänster-)partiledarkandidatens, Nooshi Dadgostar, ord i söndagens Agenda-intervju som intäkt för den politiska inriktningen i framtiden så kan man ana ett visst tonartsskifte: “Vi har […] kunnat vara den lilla vänsterkraft som har dragit socialdemokratin åt vänster […]. Den rollen går inte att ha längre. Vi behöver kliva fram nu […] och ta ett mycket större politiskt ansvar för de stora samhällsprojekten.”

Att Vänsterpartiet går ut dagen efter budgetdebatten och säger att man kan tänka sig att fälla delar av budgeten tillsammans med KD och M är bra. På det viset kan man stoppa urusla förslag och förverkliga sina egna genom att skjuta ned delar av regeringens budget med hjälp av en högeropposition som vill sätta alla käppar de kan i regeringens hjul.

Men i den egna budgeten borde man signalera att man tar “ett mycket större politiskt ansvar för de stora samhällsprojekten” genom att på riktigt satsa. Höja ribban för investeringar i klimat, bostäder, infrastruktur och i våra sociala skyddsnät. Lägga hårda förslag om att återställa i alla fall hälften av alla Reinfeldts jobbskatteavdrag, damma av det gamla kravet om 200 000 nya jobb i offentlig sektor, och uppdatera det med några hundra tusen till. Göra sin egen skuggbudget till en verklig makroekonomisk färdplan för framtiden!

För att göra det står inte i motsättning till att sträva efter politiskt inflytande (som kommer kräva kompromisser) efter nästa val, men det tydliggör för väljarna att det finns en idé och en väg att gå om man på riktigt vill lösa samhällsproblemen som vi står inför.

Anna Herdy, ledare i Flamman.