Valet står mellan de Oanständiga och de Anständiga

Förra året gjordes i DN ett försökt att förstå varför en del kallade oppositionen för blåbrun. Vad var det som föranleder begreppet “brunt” bortsett från SD:s rötter? Och så gick man igenom de senaste årens “incidenter”…

Som väl också förklarar varför det på SD:s vallistor även i år finns flera hundra som gett uttryck för rasism och/eller har sina rötter i sådana värderingar. (Totalt 45 olika fall från september 2018 till oktober 2021)….

Varenda fall är kanske inte berättigat att skriva om – kring det vet jag ingenting. Men mängden säger något.

Och säger nog dessvärre också något om alla de som ser mellan fingrarna på alla “incidenser” som fortsätter och fortsätter och fortsätter av den enkla anledningen att det är i SD de kan samlas om de vill ha inflytande.

Nej, jag säger inte att alla i SD, än mindre alla som röstar på SD, är rasister.

Men jag säger att de som är aktiva, och som röstar, accepterar eller till och med legitimerar ett parti som är det naturliga valet också för rasister.Kanske är det Ulf Kristersson och Ebba Busch som är de som legitimerat och accepterar mest av alla. Vilket också säger något om dem.Valet står mellan de Oanständiga och de Anständiga.

Bland de Anständiga finns en fyrklöver med olika bottnar, det är sant.

Men det finns en linje av anständighet – tre av dessa partier (C;V och MP) hade dessutom moralisk kompass att säga nej till miljonbelopp som de kunnat få genom att miffla med vallagen på ett sätt som liknas vid korruption.

Ett av partierna (MP) är det enda som kan uppvisa valsedlar utan en enda person som gett uttryck för rasistiska åsikter.

Jag är förvisso kritisk till mycket i MP:s strategi och en hel del prioriteringar – men jag är också glad över att varit språkrör det parti som håller rent och som har moralisk kompass när det gäller korruption.

Birger Schlaug, på egen blogg.