Utsugningsnivån i det svenska samhället har nått bristningsgränsen

Är det rimligt att man ska slita ut både kropp och själ för ett jobb? Att man i slutet av arbetsveckan ska släpa sig hem från jobbet för att sedan kraschlanda i soffan med tom blick.

Ni kanske undrar varför jag ställer den här frågan? Ta en funderare på ifall ni själva eller någon i er omgivning, typ släkt, vänner eller kollegor har blivit utbränd? Jag vill ändå påstå att alla känner någon som har, eller har själva gått in i väggen.

Utsugningsnivån i det svenska samhället har nått bristningsgränsen…

1919 infördes 48-timmars arbetsvecka. På 105 år har vi alltså kortat veckoarbetstiden med åtta timmar. Det är 0,076 timmar per år. Sedan dess har produktiviteten ökat med flera 100 procent.

Dessutom har man senaste åren höjt pensionsåldern så den förkortningen är inget att tala om, vi måste sälja vårt arbete i flera tusen timmar till. Den nuvarande veckoarbetstiden är, med allt detta i åtanke, inget annat en ett slag under bältet på oss som arbetar.

Vi har gjort enorma framsteg tekniskt och materiellt. Det här borde resultera i ett friare och rikare liv, ett mer hållbart liv både på arbetet och framför allt på din fritid. Men så är inte fallet. Några få i samhället har fått det äckligt mycket bättre, medan den stora majoriteten har samma ekonomiska utrymme som för över 70 år sedan.

Är det rimligt att en vd för ett storföretag i Sverige tjänar lika mycket i timmen som en byggnadsarbetare gör på en hel månads förslitning?…

Det här med kortare arbetstid med bibehållen lön är något en övervägande majoritet av den svenska befolkningen skulle tjäna på. Det gäller såväl tjänstemän som arbetarkollektiv.

Det spelar ingen roll hur du säljer ditt arbete, i grund och botten är vi av samma skrot och korn, vi är tvungna att arbeta. Slutar vi sälja varan arbete hamnar vi alla på gatan. Helt enkelt för att vi inte tillhör kapitalägarklassen och kan leva på att andra arbetar åt oss…

Så Magdalena Andersson eller någon annan i partitoppen hos det Socialdemokratiska arbetarpartiet som företräder oss alla arbetare. Jag hörde att ni ska kolla på arbetstidsförkortning. Är det så att ni går till val på att lagstadga kortare arbetstid med bibehållen lön ska jag göra allt som står i min makt för att det ska landa 100 000 röda röster på er från oss byggnadsarbetare.

-Kristoffer Tinnerholm, byggnadsarbetare i Falun, debattartikel i Arbetet

Läs mer https://arbetet.se/2024/02/28/gar-magdalena-andersson-till-val-pa-arbetstidsforkortning-kampanjar-jag-for-100-000-byggroster-pa-socialdemokraterna/