TV-serie om maffians brott förbjuds i Italien

Förmiddagen 2 augusti rådde tystnad i Bologna. Folk sörjde de 85 personer som för 43 år sedan mördades i en av Europas blodigaste terrorattacker. Den utfördes av nyfascister. I dag är det folk ur dessa kretsar och organisationer som styr Italien.

Premiärminister Giorgia Meloni inledde sin politiska karriär i ett parti som var lojalt med diktatorn Benito Mussolini. Meloni har gett sig ett mer begränsat uppdrag än det Il Duce tog sig. Hon vill en gång för alla krossa “de vänsterintellektuellas hegemoni”.

I den andan har premiärministern gått till attack mot public service-bolaget Radiotelevisione italiana, Rai. Ledningen har bytts ut och bland tillskotten finns Giampaolo Rossi, hängiven medlem av Melonis parti, Fratelli d’Italia. Rossi var länge nära vän med Putin.

Det första offret i kampen mot “de vänsterintellektuella” blev författaren Roberto Saviano, den italienska maffians främste motståndare. Hans bok “Gomorra” om camorran är översatt till 40 språk och han lever sedan 16 år under polisskydd – ständigt hotad till livet.

I november skulle hans en gång Rai-finansierade serie om maffian (“Ansikte mot ansikte med brottsligheten”) ha fått premiär. Rais nya ledning förbjuder visning och påbjuder censur.

Alla förstår att det är den fascistorienterade vice premiärministern Matteo Salvini som fattat detta beslut åt Rai. Salvini har länge hotat med att dra bort polisskyddet för Saviano. Salvini kallas av sin motståndare för “ministro della mala vita”, ordagrant “minister för det eländiga livet”, mer symboliskt “maffians minister”. En fram till nu accepterad polemisk formulering i italiensk offentlighet. Numera gäller åtal och censur.

Saviano inledde sin hårda strid mot Salvini när denne var inrikesminister och ständigt nekade flyktingbåtar att lägga till vid den italienska kusten. Salvini hånade döende flyktingar, vräkte ur sig rasism och kämpade 2019 ursinnigt mot att ett förlist flyktingfartyg skulle tas emot i en italiensk hamn. Han besegrades av den tyska människorättsaktivisten Carola Rackete som förde befälet över det frivilliga räddningsfartyget Sea-Watch. Hon och hennes medarbetare räddade de flyende, bland dem flera barn.

Salvini kallade Rackete krigsförbrytare och människosmugglare. Hon arresterades och åtalades, men frikändes. Salvini blev till åtlöje. Hans hämnd blev censur.

Också i denna berättelsen om högerrevanschism och hot mot yttrandefrihet finns en liten ljusning. Carola Rackete kommer att bli Vänsterns huvudkandidat i EU-valet nästa år. De italienska socialdemokraterna, länge ständiga förlorare, har erbjudit Roberto Saviano att bli deras kandidat i samma EU-val.

Olle Svenning, kulturartikel i Aftonbladet.