Socialdemokraternas opposition är undermålig

Det går fortsatt bra för Socialdemokraterna. De är ohotat det största partiet på sina 38,0 procent (i den senaste opinionsmätningen). Moderaterna blir tvåa med 19,2 procent tätt följda av Sverigedemokraterna som ligger på 18,1 procent.

Värre är det för Liberalerna och Kristdemokraterna som i dagsläget ligger under spärren. Sammantaget innebär det här att oppositionen skulle haft fler mandat än sittande regering om det var val i dag.

Men att glädjasöver siffrorna är att lura sig själv. Det är inte på grund av att oppositionen är bra som siffrorna stiger, utan snarare för att regeringen är extremt dålig på sitt jobb. Regeringen har helt enkelt inte klarat av att leverera den politik som de gick till val på.

Dessutom är oppositionenär splittrad och Socialdemokraternas oppositionsarbete är minst sagt undermåligt.

Nu senast tog Socialdemokraterna tillfället i akt och orerade kring hur regeringen hanterat uppståndelsen kring koranbränningarna. Morgan Johansson, Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson, kritiserade statsminister Ulf Kristersson (M)…

Att nuvarande moderatledda regering och den föregående regeringen har olika metoder för att hantera kriser är inte konstigt. Att klanka ner på någon för att de jobbar enligt en annan modell för att få resultat bidrar inte till samhällsdebatten. Det är huruvida resultaten håller måttet eller inte som bör bli föremål för kritik.

Men mycket av socialdemokraternas oppositionsarbete tillför ingenting till den politiska debatten. Stor del handlar om att häckla regeringen, en annan del handlar om att säga “vad var det vi sa”. Den här typen av uttalanden är ett smart sätt att täcka upp för att Socialdemokraterna i mångt och mycket inte vågar ha egna politiska visioner.

Det har gått så lång att Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU) efterlyser riktning och mod från moderpartiet. SSU har till och med hotat med krav om att S-toppar, som exempelvis Mikael Damberg, ska sparkas om partiet inte antar en mer radikal välfärdspolitik och satsar på klimatet.

Saken är den att Socialdemokraterna under den här mandatperioden har alla möjligheter i världen att omgruppera och efter intensiv idédebatt, från gräsrötterna till partiledningen, formulera ett reformpaket för hur Sverige ska röra sig från samtiden till framtiden.

De har tid att formulera en välfärdspolitik och en klimatpolitik som utgör ett alternativ till den bristfälliga politik som den SD-stödda regeringen för. Men i stället för att tillvarata tiden i oppositionsställning försöker Socialdemokraterna vinna billiga poänger om regeringens tillkortakommanden. Det är slöseri med tid.

Edit Zimmerman, ledare i Västerbottens Folkblad.