Tobias Billströms kravlande för Erdogan är livsfarligt

På onsdagseftermiddagen rapporterade nyhetsbyrån AFP att Turkiet gått till luftangrepp mot al-Hol-lägret i nordöstra Syrien. al-Hol är till stora delar ett interneringsläger för misstänkta IS-krigare och andra som misstänks ha tjänat kalifatet. Men här lever också tusentals barn och många människor som flytt undan våldet i det sammanfallande Syrien.

Turkiets angrepp mot al-Hol var, enligt människorättsorganisationen Syrian observatory for human rights, riktad mot de kurdiska styrkor som bevakar lägrets utkanter…

Nästan 500 mål har bombats i kurdiska områden i Syrien och Irak. Sjukhus och andra civila mål har träffats.

En turkisk drönare har dessutom beskjutit en armébas som kurdiska och amerikanska styrkor gemensamt använder. USA och militäralliansen Nato betraktar nämligen YPG som partners i kampen mot barnamördarna Islamiska staten.

Det gör inte Sverige. I början av november meddelade utrikesminister Tobias Billström (M) att Sverige inte längre tänker stötta YPG och deras politiska gren PYD.

Och varför tänker man inte det då? För att Sverige vill gå med i Nato och för att den turkiske despoten Recep Tayyip Erdogan kräver att Sverige börjar dela hans syn på det egna politiska projektet och det kurdiska folkets medborgerliga och politiska rättigheter. Och Tobias Billström har varit mycket medgörlig. Han tycker att Turkiet är en demokrati. För detta har han fått kritik av Europaparlamentets Turkietrapportör och några av landets mest framstående demokratiforskare.

Det där biter inte på Billström, som dessutom tycker att Turkiet har stöd i folkrätten när de bombar kurder i Syrien. Någon kritik från Sverige blir det inte, broder Erdogan!..

Stärkta av den svenska regeringens foglighet har Turkiet i stället kallat upp Sveriges ambassadör i Ankara för att protestera mot att svensk polis inte slår ned demonstrationer utanför den turkiska ambassaden i Diplomatstaden. Turkarna vill också att svenska myndigheter undersöker vilka som ligger bakom demonstrationer där “terroristprogaganda” sprids och Erdogan förolämpas. Törs man lita på att svaret från Utrikesdepartementet inte blir något annat än “glöm det”?

I början av december är ett toppmöte mellan Ulf Kristersson och Erdogan planerat att hållas i Stockholm.

Så många som möjligt bör då sluta upp på huvudstadens gator för visa vad vi anser om den svenska regeringens krälande, den turkiska regimens utpressningsförsök och det fortsatta förtrycket mot det kurdiska folket.

Daniel Swedin, ledare i Arbetet.