Och Hédi Fried skakar milt men bestämt på huvudet

Så lämnade hon till slut oss kvar här – förintelseöverlevaren Hédi Fried.

Beskedet kom tidigt i söndags. Och tiden stannade till för ett ögonblick Nu är det inte många förintelseöverlevare kvar. Men många av dem hann berätta om nazitiden. Och Hédi Fried ägnade mycket åt sitt liv på slutet att varna för samhällets plötsliga kantring: Den plötsliga spottloskan som kan komma från dem man aldrig väntade sig.

Det bär på sätt och vis emot att fläcka ner en text om en beundransvärd människa med dagspolitiska utbrott. Men Hédi Fried fick en roll i dagspolitiken genom de varningar hon utdelade till de svenska partierna för att samarbeta med ett högerextremt parti. Hon varnade helt enkelt för Sverigedemokraterna.

Hon fick moderatledaren Ulf Kristersson, på besök hemma hos henne, att lova att aldrig samarbeta med det där partiet. Kristersson brukar förneka att det var så. Minns jag rätt brukar han säga att det han lovade var att Alliansen aldrig skulle samarbeta med SD…

Nu leder han en regering som kommit till makten genom direkt stöd av Jimmie Åkessons parti. SD har sina tjänstemän i regeringskansliet. Partiet sitter med i vad som brukar kallas regeringens inre kabinett.

Och sandkorn läggs till sandkorn.

Beskedet om Hédi Frieds bortgång kom samma dag som Liberalernas partiledare blev intervjuad i Expressen och där plötsligt talade mycket öppenhjärtigt om hur han ser på SD. “En brun sörja”, konstaterade Pehrson. Han tröstade sig med att det var många “sjuka saker” från SD som Liberalerna ändå lyckades få bort i Tidöavtalet.

Pehrsons uttalanden väckte raseri hos Björn Söder. Men de senaste beskeden är att Liberalerna på något sätt lyckats be om ursäkt för uttalanden och att SD “för den här gången” förlåter Liberalerna. Hm. Det låter som om en övermakt utdelar förlåtelse till de stackars människorna.

Att Liberalernas Johan Pehrson ändå, trots den syn han egentligen har på SD, väljer att fullfölja samarbetet med en “brun sörja” måste betecknas som den svenska liberalismens undergång.

Om Hédi Fried bevittnar detta från någonstans så tror jag att hon milt men bestämt skakar på huvudet.

Göran Greider, ledare i Dala-Demokraten.