Tjänstefolk förr och nu

Mer än hälften av alla jobb som finns i dag kommer att vara borta om mindre än 20 år, enligt forskningsrapporter. Manuella jobb automatiseras, datorer tar över kvalificerade arbetsuppgifter. Hälften av alla yrken!!

Men innan vi ger upp och flyttar in mikrovågsugnen i köket på Downton (Abbey, film och Tv-serie) ska vi nog uppmärksamma en annan utveckling i Sverige, den som i nån mån betyder en återgång till det gamla tjänstesamhället.

Ett upprop från höger om lägre löner för de enklaste jobben. För jobben vi redan effektiviserat bort. Springpojkarna och tjänsteflickorna. Daglönarna.

Avdragsgilla hemtjänster betyder också att städerskan och kokerskan inte flyttar in i ditt hem längre, men ändå jobbar där. Och för en annan familj och för en annan familj och för ytterligare många andra familjer.

Jobbet är det samma men samhörigheten med arbetsplatsen går rimligen förlorad. Vi behåller de tunga arbetsmomenten, de långa arbetsdagarna och de låga lönerna men gör oss av med det enda som egentligen var bättre förr. Ja, i alla fall bättre på tv och det är väl ungefär samma sak.

-Susanne Sjöstedt, ledare länstidningen, Jämtland