Tidöavtalet är som en författning som Moderaterna följer slaviskt

Nu står vi här. Ett år efter valet den 11 september 2022 som ledde till den första högerregeringen med postnazistiskt inflytande i Sverige. Någonsin.

Under andra världskriget, när ingen visste exakt hur långt en totalitär regim kunde ta en demokrati, hände det inte. 2022 hände det. Sverige är ett land där personer som gick med i ett naziparti styr riket. För Jimmie Åkessons SD är lite som Fredrik Reinfeldts nya moderater, ett slags gör om mig som går ut på att dölja kärnan. Nu står vi här, i kulturkriget och klasskriget.

Varje dag detta år 2023 har kulturkriget präglat dagordningen. Trots att vi har en ekonomisk kris som varje dag kräver sina offer med skenande matpriser, bankräntor, hyror medan lönerna gröpts ur, är det ändå koranbränningar, drags som läser sagor och hbtq-rörelsen som debatteras. Det är skickligt trollat av SD…

Moderaterna har omvandlats och för varje pressträff med justitieminister Gunnar Strömmer inskränks en ny rättighet. Tidöavtalet är som en författning som Moderaterna i regeringen följer slaviskt. De lydde bara order. De följde avtalet som om Tidöavtalet var en grundlag.

Varje dag Ulf Kristersson låter Jomshof twittra, Björn Söder hetsa mot queers och Åkesson snooza vidare på sitt skolbarnslånga sommarlov, är han ansvarig för att detta fortgår. Ulf Kristersson behöver inte leda den enda postnazistiskt kontrollerade regeringen i världen. Han behöver inte genomföra en uppluckring av rättsstaten i SD:s anda. Han behöver inte… Ulf Kristersson är ingenting annat än sina handlingar nu, sina beslut, sina ickebeslut, och sitt regeringsunderlag. Och vi ska hålla dem ansvariga. Angiverilagar i välfärden blir inte mindre angiveri för att det framförs med ett karskt leende…

Vi borde säga att nog är nog. Att vi kräver en anständig regering som står upp för de mänskliga rättigheterna. Rätten att äta sig mätt. Rätten att barn får lära sig saker i skolan, att kunna leva på sin pension. Rätten att få tro på vilken gud vi vill och älska vem vi vill. Att vi kräver att den regering vi har vidtar alla till buds stående åtgärder för att stoppa klimatkrisen. Om så att ge varje hushåll en elbil och en fri laddstolpe eller om man avstår får samma summa insatt på ett konto.

Vi borde kräva gratis kollektivtrafik och konstens frihet. Att Nationalmuseum inte vräks, att kulturen i Norrköping och alla landets städer får ett skydd för vi behöver kultur nu för att förstå var vi är och vart vi är på väg.

Daniel Suhonen, kulturartikel i Aftonbladet.