Sverige leker med elden

Sverige är ett land som är olikt nästan alla andra. Om vi förbiser Sveriges militära bidrag på USA:s sida i Afghanistan, så har det gått 206 år sedan Sverige var med i krig…

De svenska politikerna tycks nu ha bestämt sig för att leka med elden på tre sätt, med sitt tal om att gå med i Nato. För det första har vi pengarna, som nu kommer gå till försvaret istället för till att förbättra vården och välfärden. Försvarets utgifter förväntas dubblas. Sverige kommer inte längre ha övertaget i jämförelse med andra länder, när det kommer till att lägga pengar på sjukhus, arbetsträning och landets gamla. Det river upp ett sår i de traditionella prioriteringarna och hur man brukar agera. Över tid kommer detta påverka och förändra det svenska sättet att styra samhället…

De gamla traditionerna av yttrandefrihet slås ner under en Stockholmsbaserad konsensus kring att intåget i Nato ska ske snabbt. Det är en panik till följd av det som skett i Ukraina. Riksdagen tycks öppna upp för att Sverige ska kastas in i Nato av USA, som utnyttjar de svenska väljarnas oro kring den ryska invasionen. Det är farligt. Det skulle mycket väl kunna komma en kraftfull reaktion, om inte nu, så när kriget mellan Ryssland och Ukraina ebbar ut.

Undersökningar visar att runt 55 procent av svenskarna vill att landet går med i Nato, men kvar blir då de 45 procent som inte vill det. Det finns ingen konsensus. Det är en seriös splittring. Detta är inte den svenska samhällsmodellen. Det passar inte ihop med andra delar av Sveriges etos. Detta är inte den svenska själen…

Sverige är speciellt och ovanligt. Landet borde gå sin egen väg, som man har gjort i över 200 år. Jag tvivlar på att svenskarna som löser konflikter med konversation hellre än konfrontation, som undviker andra länders konflikter, kommer att bli lyckliga i Nato.

Det var Nato som provocerade Ryssland, vilket lade grunden till det fnöske som slutligen blev elden bakom det ukrainska kriget. Glöm inte att Sverige var emot expansionen av Nato under president Bill Clintons tid. Då bedömde man att det vara onödigt och kontraproduktivt. Dessutom försökte Sverige för några år sedan övertyga baltstaterna om att inte gå med i försvarsalliansen. Att nu göra en helomvändning är mycket oklokt.

Jonathan Power, krönika i Dagens Arena.