Sverige har ingen elbrist

Elmarknaden är egentligen en strikt ekonomisk fråga. Tyvärr har politiska ideologer förvirrat och förvrängt i grunden rena fakta. Det är djupt olyckligt.

Under årets första elva månader har Sverige nettoexporterat el 99,4 procent av alla timmar. Sverige kommer, trots situationen just för tillfället med 2 av 6 reaktorer nere för reparation, att slå exportrekord av el 2022. Detta under ett år då myten om svensk elbrist basunerats ut.  Under valrörelsen fördes denna myt ut av den enkla anledningen att elen var (och är) dyr. Folk tolkar så klart detta som att det är brist på el. Elen är ju dyr. Men det är en felaktig slutsats.

Elen är dyr för att gasen är dyr. EU har gjort sig beroende av rysk fossilgas och det visar sig nu vara väldigt oklokt. Elbörserna i EU, brittiska öarna och Norden fungerar nämligen med så kallad marginalprissättning. Det betyder att den sist avropade kilowattimmen under en handelstimme sätter priset på samtliga kilowattimmar handlade den timmen… Ingen vet om vi lyckas lösa klimatkrisen i tid – men det får inte hindra oss från att försöka.

Tänk att du stod och sålde potatis på Stortorget. Dina mycket prismedvetna kunder erbjöd 2-3 kronor per kilo för svensk potatis. Då kommer det plötsligt inrullande en stor långtradare med tyska registreringsskyltar. Ut hoppar en man och skriker ”Achtung! Jag betalar 1 euro (=11 kronor) per kilo för svensk potatis!”

Vem säljer du din potatis till? Dina snåla gamla kunder eller den generöse tysken? Tysken fyller sin långtradare med alla potatisar han kan få plats med och kör i väg.

För den potatis som finns kvar på Stortorget faller priset ner till 2-3 kronor per kilo igen. Ni ser parallellen till elmarknaden? Om vi hade producerat ännu mer potatis så hade vi kunnat fylla långtradaren och släpet och ändå gett våra kunder samma gamla låga pris.

Precis detta kan vi göra. Med el. Billigaste nya elen är sol och vind. Den tar också kortast tid att bygga. Det ligger ett antal havsbaserade parker i pipeline. Byggstart nära förestående. Byggtid 2-3 år efter klartecken. Kostnad per kilowattimme: runt 50 öre.

-Per Ribbing och Göran Bryntse, debattartikel i Expressen

Läs mer: https://www.expressen.se/debatt/elbrist-ar-en-myt–borde-inte-vara-en-politisk-fraga/