Sverige – ett land där rasism tillåts ta mer och mer öppen plats

Demonstranterna har i ena handen en kravlista och i den andra en högaffel. Traktorer blockerar E22:an. Tågspåren täcks med gödsel. Utanför kommunhusen brinner höbalar. Året är 2024.

Platsen är dock inte Blekinge, Sverige. Det är Frankrikes vägar som spärrats av och franska bönder som dumpar gödsel och tänder eld på höbalar i hopp om att bli lyssnade på. Fransmännen har sett sitt samhälle falla och byggas upp igen flertalet gånger. Allt som en konsekvens av folkets förmåga att sluta samman. Ingen demonstrerar som fransmännen.

Framför allt inte vi i Sverige. Vi söker tillstånd av polisen innan vi invaderar gator. Vi blåser upp hoppborgar för demonstrationens minsta deltagare. Vi ber snällt om att bli lyssnade på utan reella konsekvenser och hot. När vi nu lever i ett land vars demokrati försämras för varje minut som går kanske det är dags för en förändring.

Ett land där rasism tillåts ta mer och mer öppen plats…

Högern använder skrämseltaktik för att dela upp sin befolkning i ett vi och dem. De sätter upp kameror i våra bostadsområden, urholkar folkbildningen och attackerar media. Kvar blir en rädd och fattig befolkning utan tillgång till kunskap. Kvar blir vi med högafflar i händerna.

Snart har vi nått punkten då Sverige, en befolkning kända för sina kösystem och sitt lugn, inte har något annat val än att inta gatorna och torgen. Med spänning väntar jag för att se hur mycket det krävs för att hela befolkningen ska sluta samman mot högerns attacker på demokratin.

Drömmen om reformism finns kvar, men det är nästan tre år till nästa val. Tre år till för Moderaterna och Sverigedemokraterna att tävla om vem som kan säga det obehagligaste uttalandet i en presskonferens. Tre år till för regeringen att misstro och anklaga sin egen befolkning. Tre år till av politiska förslag efter förslag som gör Sverige mer auktoritärt.

I stället för att dela inlägg på våra Insta-stories om demokratins förfall kan vi väl ses på torget.

-Alva Mogert Palm. ledarkrönika i Sydöstran

Läs mer https://www.sydostran.se/ledare/ledarkronika-fast-inte-i-sverige/