Stefan Löfvens usla valrörelse

Patienter riskerar att dö i väntan på canceroperationer. Mer än hundra tusen människor skadades under fjolåret på våra sjukhus. Lågavlönade kvinnors livslängd sjunker.

Den senaste veckans rapportering visar att svensk sjukvård inte alls håller måttet. Valrörelsen borde ha handlat mer om välfärdens kärna – om att faktiskt rädda människoliv. Men i stället fick vi ta del av Stefans Löfvens utspel om migrationen.

Hur kunde Socialdemokraterna göra en så usel valrörelse? Dålig tajming, anser Gabriel Wikström som är ordförande i partiets valanalysgrupp… och får det hela att låta som en miss i planeringen.

Sanningen är nog att väljarna brydde sig mer om politiken. De ville inte ha fler flyktingdebatter som bara lyfte fram Sverigedemokraterna. Väljarna oroade sig för sjukvården som enligt opinionsmätningarna också var den viktigaste frågan under hela valrörelsen.

Stefan Löfven skyllde mest på gamla borgerliga regeringar och menade att hans regering nu “bytt färdriktning och börjat lösa många problem”. Sedan lovade han två miljarder till vårdcentralerna, två miljarder till personalen och en halv miljard till cancersjukvården. Med tanke på att ett enda sjukhus i Stockholm kostar närmare 60 miljarder att bygga kan Stefan Löfvens sjukvårdssatsning bara beskrivas som – futtig.

Det var inte konstigt att invånarna i många landsting valde att rösta på sjukvårdspartier eller andra partier och i varje fall inte på Socialdemokraterna. Väljarna hade inget förtroende för den S-märkta sjukvårdspolitiken och skälen var egentligen hur många som helst.

Sjukvården handlar om liv eller död och då räcker det inte med ett par miljarder och ett löfte om att det löser sig.

– Eva Franchell, ledare i Aftonbladet