Skolpolitiken har kidnappats av dem som tjänar på en viss politik

Tankesmedjan Balans Åsa Plesner fick hålla låda alldeles själv om smedjans nya bok “De gränslösa”, som lyfter kopplingen mellan politiker och de stora friskolekoncernerna och resonerar kring varför inget med den skolsegregation “alla” säger sig vilja bekämpa. Alldeles själv för att TV4 inte lyckades få någon representant från Friskolornas riksförbund att ställa upp som motpart.

De vågade väl inte. Efter att ha sett inslaget förstår jag varför. Jag hade inte heller vågat möta en Åsa Plesner utrustad topp till tå i den rustning som forskning och fakta erbjuder. Varför struntar politikerna i folkviljan i fråga om skolpolitiken? Varför händer ingenting, trots år av debatt och trots att det ändå presenteras utredningsförslag i rätt riktning?

Ja, här menar Plesner att det mesta talar det mesta för otillbörlig påverkan, för att det sitter lobbyister och håller emot. Att det finns en sammanblandning av roller där man kan sitta som politiker i beslutande församlingar och bestämma regelverket för hur skolor kan drivas och vinster kan plockas ut – och samtidigt jobba för vinstdrivande skolor och få lön för att driva vinstintresse.

– Det verkar vara ett kompisgäng som är med och styr, säger Plesner. Politiken har kidnappats av de som tjänar på en viss politik.

Ett sånt kompisgäng är statsministern själv medlem i, ett gäng där man, som Plesner beskriver det, “äger skolor, man sitter i styrelser för skolor, man driver sajter som kritiserar journalister som skriver kritiskt”.

Och för den som så hoppats, är det helt uppenbart inte heller bundet till bara ett politiskt block. Alla tycks vara lika goda kålsupare när det gäller att kringgå folkviljan för egen vinning.

Konsekvenserna blir precis vad vi ser nu. En skoldebatt som bara rullar på år efter år utan skarpa förslag och beslut som åtgärdar vad “alla” påstår sig vilja ändra.

– Varenda utredning kommer fram till bra förslag, men så … plopp … blir det ingenting av det, säger Plesner i Nyhetsmorgon – och menar att en delförklaring på varför det hela tiden blir så måste vara att “valda makthavare ihop med icke valda makthavare vill något annat än vad folket vill”.

Och för varje år hårdare reglering kan knuffas på framtiden, betyder det miljarder i fickorna på skolentreprenörerna.

Susanne Sjöstedt, ledare i Värmlands Folkblad.