Sista spiken i kistan för djuren?

Här har vi i Sverige skilt oss från många andra länder när vi har krav på att kossorna ska få gå utomhus sommartid. Men kanske är det snart ett minne blott. LRF och flera borgerliga politiker har länge försökt inskränka det så kallade beteskravet; kossornas rätt till utevistelse.

Dessvärre har de nu nått en delseger. Mjölkproducenter inom bolaget Växa Sverige har nu fått tillåtelse att hålla kossor instängda året om på försök. De ska utvärdera om korna verkligen föredrar utevistelsen framför ladugården.

Det här försöket oroar mig. Vi har en regering som är beredd att offra både djur och miljö för att främja svensk animalieindustri. Kan instängningsexperimentet komma fram till att kor trivs bra med att stå instängda och bli serverade kraftfoder kommer regeringen använda det och ta bort beteskravet. Det mesta går ju att bevisa bara man riggar ett experiment på rätt sätt.

Det behövs inte några nya experiment för att bevisa vad som är bäst för en ko. Tidigare studier visar att kor kan anstränga sig väldigt hårt för att ta sig fram till ett grönområde. De kan öppna grindar och pressa sig ut ur ett stall om de ser att det finns en möjlighet till det. Kor är långt mycket smartare än vad många tror. Dessutom är driften att få känna mjukt gräs under klövarna, inandas dofterna, värmas av solen och röra sig fritt mycket stark. Inget stall i världen kan ersätta detta…

I Sverige brukar vi stoltsera med världens bästa djurskydd. Allt oftare har jag frågat mig själv vad det innebär…

Kossornas rätt till utevistelse har varit ett hoppfullt exempel på att det går att respektera djuren, om än bara för några månader. Rätten till utevistelse skulle kunna utvidgas istället för inskränkas. Men nu kommer animalieindustrins lobbyister göra vad de kan för att visa att det är oviktigt för en ko att vara utomhus. Hur absurt det än kan låta.

Skulle beteskravet inskränkas vore det den definitiva spiken i kistan för svenskt djurskydd, och ett gigantiskt svek mot djuren. Kor är kännande individer som förtjänar mer respekt, inte mindre.

Rör inte beteskravet.

Jens Holm, krönika i Syre.