SD har inte förändrats, det är högern som liknar dem alltmer

Regeringen kryper för en islamistisk despot, president Erdogan, för att få gå med i Nato. På vägen dit offras vår trovärdighet i frågor om mänskliga rättigheter och vårt stöd till de kurder med allierade som besegrade terrorsekten IS.

President Erdogan bossar runt med den svenska regeringen och den önsketänkta raka vägen mot Nato har blivit en lång nationell förnedringsresa för Sverige. Erdogans regering har inte varit sen att utnyttja koranbränningarna för att åter skruva upp kritiken mot Sverige.

Anhängare till regeringsunderlagets mäktigaste parti, Sverigedemokraterna, genomför kränkande koranbränningar vilket skapar häftiga och förutsägbara motreaktioner i muslimska länder. Sverigedemokraten och ordföranden i justitieutskottet Rikard Jomshof tycker att man kan bränna ytterligare 100 koraner.

Det eldar på konflikten, precis som SD vill. Regeringen biter inte ifrån mot SD:s provokationer, de regerar på deras nåder. De enda som kan bossa runt med vår statsminister på ett ännu värre vis än Erdo?an är Jimmie Åkesson och Rikard Jomshof.

I detta svåra läge är företrädare för regeringen uppenbart villrådiga, de har mumlat om SD:s provokationer och hållit sig undan journalisternas frågor. Statsministern skrev på Instagram att Sverige befinner sig i “det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget”, men de verkar inte veta hur vi ska ta oss ur den akuta situationen.

Regeringen har hamnat i spagat. När dess företrädare sedan uttalar sig talar de om Natomotståndare som försöker sabotera inträdet i militäralliansen. Men det är Natoanhängarna i SD och Natolandet Turkiet som är regeringens verkliga problem…

SD har inte förändrats, det är högern som allt mer har börjat efterlikna dem. Vad trodde de? Att SD skulle sansa sig när de fick förhandla med regeringen och bli ordförande i mäktiga riksdagsutskott? SD vill ha konflikten med muslimska länder, de vill förolämpa och kränka muslimer och sätta likhetstecken mellan islam och islamism, det här är deras livsluft…

Vad skulle Säpo anse om demonstrationer till stöd för de kurder som besegrade IS, skulle de kunna anses hota rikets säkerhet? Säpo har ett nära samarbete med den turkiska säkerhetstjänsten som bekämpar de organisationerna och Turkiet avgör om Sverige får gå med i Nato…

Vi befinner oss på ett sluttande plan där rasism och fascistiska tankefigurer behandlas som normala politiska åsikter i våra medier. Det märks i ängsligheten och den bristande kritiska journalistiska granskningen av Sverigedemokraterna. Den som påtalar rasism korrigeras i direktsändningen, den som framför rasism får tala ostört.

Jonas Sjöstedt, krönika i Dagens Arena.