Sätt Elon Musk på plats!

2023 blev året då IF Metall gick ut i strejk för att slå vakt om den svenska modellen. En modell våra farföräldrar slagits blodiga för. En modell svenska arbetsgivare skattar sig lyckliga för i dag.

I frånvaro av kaos råder, som bekant, ordning. Kollektivavtal reglerar anställdas rätt till vettiga anställningsvillkor. Och som tack för det råder fredsplikt. Vilda strejker är förbjudna.

Kollektivavtalet ger dig rätt till skälig lön, ersättning vid obekväm arbetstid eller övertidsersättning. Men också pension, försäkringar och ersättning vid föräldraledighet och sjukdom.

Avtalet reglerar även hur förändringar ska förhandlas på jobbet. Men IF Metalls strejk handlar inte bara om pengar och tid. Den handlar också om striden om ordet. Och synen på frihet.

Elon Musk är libertarian. Men inte i dess exakta bemärkelse. Han navigerar mer i någon form av ”survival of the fittest”-version. En värld där bäst anpassade tar allt. Och Elon Musk har verkligen anpassat sig. Och han har tagit allt. I dag är han världens rikaste man. Och han skiter högaktningsfullt i allt vad rättvisa villkor på arbetsmarknaden heter.

Bara han kan – tjäna – lite – mer – stålar.

Därför blir något så självklart libertarianskt som yttrandefrihet omöjligt i Elon Musks värld, oavsett vad han själv påstår. Elon Musk har lagt evig munkavle på sina anställda. Innan jul kunde Dagen arbetet berätta hur Tesla hotat en mekaniker för brott mot anställningsavtalet då han fru twittrat om strejken på Musks egen plattform X, tidigare Twitter.

Sätt Elon Musk på plats! I själva verket är Teslas anställningsavtal rena slavkontraktet. De avställda är livegna, vilket många blundar för. Eller kanske inte ens inser, då avtalen är upp till 70 sidor långa, på affärsengelska.

Byter de jobb ska de straffas. Hårt. Det är faktiskt helt sjukt. Vill vi ha det så här på svensk arbetsmarknad? Nej, säger flera tunga pensionsbolag och aktieägare i Tesla. För några dagar sedan gick Volvos avgående ordförande Carl-Henric Svanberg ut och uppmanade Tesla att ta reson.

– Är man i ett land så måste man följa landets regler och traditioner, sa han…

IF Metall kan inte vika ner sig nu. Hur viktigt det är visar alla sympatiåtgärder från andra förbund. Och det är i sådana här strider antalet medlemmar i ett fackförbund blir avgörande…

Min nyårsönskan för 2024 är att fackföreningsrörelsen i lilla Sverige sätter kolossen Elon Musk på plats. Vilken är din?

-Eva Burman, ledare i Dagens Arbete

Läs mer https://da.se/2023/12/min-nyarsonskan-att-if-metall-satter-elon-musk-pa-plats/