Sabuni vann – liberalismen förlorade

Nu har Liberalerna bestämt sig: Partiet drar högerut. Och det sker inte för att rädda liberalismen utan otroligt nog för att säkra en konservativ regering efter valet. Partiledaren Nyamko Sabuni fick med sig partiet på sin linje om att i praktiken öppna för ett accepterande av sverigedemokratiskt inflytande på en borgerlig budget…

Bara en minoritet av de liberala representanterna var beredda att ge sig ut på havet under stjärnorna i den där båten som en gång Erik Gustaf Geijer färdades i när han 1838 valde att gå från konservatism till liberalism och ett slags socialliberalism.En majoritet satte sig istället i Nyamko Sabunis lilla livbåt, uppenbarligen i tron att den bjuder på en säkrare färd.

Detta steg tar således Liberalerna för att rädda det som kan bli den mest konservativa regering Sverige haft under hela den moderna demokratin. Inte ens under svenskt trettiotal fanns det ju något betydelsefullt parti som verkligen hade rötter och ursprung i en direkt fascistisk miljö som hade chans på inflytande över regeringsmakten. Nu finns det ett sådant parti. Och Liberalerna väljer att acceptera det.

Det är naturligtvis fullt möjligt att L opinionsmässigt får ett lyft av detta. Men då är det i så fall stödröster från framförallt moderater som pumpar upp partiet. Till slut kan L stå där med namnet kvar, Liberalerna, men med en ny väljarkår som är mindre liberal än någonsin. Och denna nya väljarkår kännetecknas nog att den avskyr socialdemokratin och Stefan Löfven långt mer än den älskar de liberala grundidéerna.

Ordet liberalism förlorar all mening.

Göran Greider, ledare i Dala-Demokraten.