Irene Svenonius, Moderaternas ledare i Region Stockholm, jublar. Anlitade experter har i tidskriften Newsweek rankat Karolinska sjukhuset som det sjunde bästa i världen. Samtidigt flyr sjuksköterskor en vård där de knappt har tid att ta rast och äta, där farliga misstag görs i stressen och där en bortglömd människa med begynnande likstelhet kan hittas en morgon på den överbelastade akuten.
En läkare skriver om en långdragen, svår förlossning på Karolinska sjukhuset: “… barnmorskorna sprang mellan salarna. Plötsligt dåliga fosterrörelser hos kvinnan. Jag var upptagen med en annan urakut patient … Så fort jag var klar sprang jag till henne och konstaterade urakut snitt. Slet ut ett livlöst, blått och slappt barn…Ett vittnesmål från sjukvården i Stockholm. Det finns 459 till att ta del av på sajten sjukvardsuppropet.se.
Men Irene Svenonius, moderat finansregionråd, jublar sig igenom debatten om vården i staden. I april triumferade hon i Dagens Industri: “I hela världen finns det omkring 170 000 sjukhus. Det sjunde bästa av alla dessa heter Karolinska Universitetssjukhuset…”
Tillförsikten har ett svajigt fäste. Newsweek har aldrig jämfört 170 000 sjukhus världen över. Rankningen omfattar ett urval av 2 000 sjukhus från 25 länder. 74 000 vårdanställda blev inbjudna att inkomma med omdömen, men för 17 av de 25 länderna, bland dem Sverige, fanns inga officiella patientenkäter att tillgå. Då fick antal stjärnor på Google duga… Den bristfälliga statistiken tillåter ingen internationell rankning av sjukhusen, medger experterna. I nästa andetag halar de upp en lista över de 200 bästa i världen…
Överst på listan ståtar tre sjukhus från USA. De har avancerad utrustning, högkompetent personal och spjutspetsforskning. Men de verkar i ett system som producerar mediokra resultat till kostnader i världstopp. Sedan 1960 har sjukvårdsutgifterna i USA stigit från 5 till 18 procent av BNP. Med folkhälsan går det samtidigt utför.
Samtidigt framkallar jäktet efter högre placeringar på rankningarna över vårdutfall och kundnöjdhet perversa beteenden bland vårdproducenterna. Multisjuka patienter som kan försämra utfallet riskerar att bli avvisade medan friska kunder får onödiga behandlingar ordinerade.
—Mikael Nyberg, kulturartikel i Aftonbladet, mikaelnyberg.nu.