Klarna manipulerar människor att skuldsätta sig

Klarnas vd, Sebastian Siemiatkowski, en av Sveriges yngsta miljardärer, är oroad över svenskarnas skulder. Skulderna till Kronofogden är större än någonsin och något måste göras, skriver han i en debattartikel i Dagens nyheter på fredagen.

Han är mannen som på Trumpskt manér ropade fake news-media när Aftonbladet i våras kunde visa att Klarnas kunder hade över 500 miljoner i skulder hos Kronofogden och att Klarnakundernas skulder hos kronofogden ökade explosionsartat. Detta samtidigt som bolagets rörelseintäkter för första gången passerade 10 miljarder. Nu vill Klarna ta ett samhällsansvar skriver han i artikeln.

Det finns mycket att provoceras av när en miljardär som byggt sin förmögenhet på folks skulder lägger pannan i bekymmersveck över skenande skuldsättning.

Mest provoceras jag dock av detta. Han skriver: “Tyvärr är kunskapsunderlaget om konsumenters drivkrafter att ta olika sorters konsumtionslån och vilka risker de medför betydligt sämre.”

Klarna och Sebastian Siemiatkowski vet i själva verket allt om människors drivkrafter att ta konsumtionslån. Det är det hela deras verksamhet går ut på, det är just det de har förfinat genom åren. De är experter på att manipulera människor att välja det alternativ Klarna tjänar mest på – att skjuta upp betalningen. Ränteintäkter är en av Klarnas största inkomstströmmar.

Annie Hellquist, ledare i Arbetaren.