Res misstroendevotum mot Peter Hultqvist!

Under pompa och ståt mottog Sverige i förra veckan den första av fyra enheter av det amerikanska luftförsvarssystemet Patriot, ett kalas som beräknas kosta 10 miljarder kronor. Flaggorna vajade över Luftvärnsregementet i Halmstad och fyra JAS-plan utförde överflygningar.

På plats var också försvarsminister Peter Hultqvist som välkomnade den högteknologiska förstärkningen. I en intervju med Göteborgs Posten, sa han följande: “Den transatlantiska länken är jätteviktig för Sverige. Vi har jobbat med att utveckla den mellan Sverige och USA konsekvent i sju år.”

Hultqvist syftar framför allt på det samarbetsavtal som ingicks mellan Sverige och USA 2016… Sverige har redan under 2000-talet varit en viktig medspelare till USA i Afghanistan och Libyen. Och frågan är om man inte – om detta avtal varit på plats – också hade deltagit invasionen av Irak 2003…

I vanlig ordning betonade också Hultqvist det “ryska hotet”, och på frågan om det till och med finns risk för ett krig med Ryssland svarade han: “Vi måste vara beredda på väldigt många olika händelseförlopp och scenarion. Jag har ingen anledning att utesluta vare sig den ena eller andra händelseutvecklingen.”

Under sin tid som försvarsminister har Hultqvist allvarligt undergrävt alliansfriheten och piskat upp rena förkrigsstämningar gentemot Ryssland. Det är hög tid att allt detta blir föremål för en offentlig debatt.

Vänsterpartiet, som sorgligt nog håller låg profil i försvarsfrågan och också till stora delar ställt sig bakom upprustningen, är dock det enda riksdagsparti som vänder sig mot den urholkade alliansfriheten. Som ett led i att placera denna fråga i strålkastarnas ljus bör Vänsterpartiet resa misstroendevotum mot Peter Hultqvist!

Anders Karlsson, Opinion i Internationalen, internationalen.se