Nej, till ökade försvarsutgifter i USA!

Många av mina kollegor berättar för det amerikanska folket, dag efter dag, hur djupt oroade de är över underskottet och statsskulden. De berättar för oss att vi helt enkelt inte har tillräckligt med pengar för att utöka Medicare, garantera betald familje- och sjukledighet och ta itu med klimatkrisen i den grad vi borde om vi vill skydda framtida generationers välbefinnande.

Trots det kommer den amerikanska senaten snart att rösta om en årlig försvarsbudget som kommer att kosta 778 miljarder dollar – 37 miljarder dollar mer än president Trumps senaste försvarsbudget och 25 miljarder dollar mer än vad president Biden har begärt.

Allt detta på grund av att försvarsdepartementet fortsätter med omfattande bedrägerier och överskrider sina kostnadsramar år efter år och dessutom är den enda större statliga myndigheten som inte framgångsrikt låter genomför en oberoende granskning av verksamheten.

Vi har nu avslutat det längsta kriget i vår nations historia och oroar oss dessutom över budgetunderskott och ökad statsskuld. Men detta verkar smälta bort under inflytande av det mäktiga militärindustriella komplexet?

Vidare är det troligt att senatens ledning även knyter samman detta förslag med ytterligare 52 miljarder dollar till National Defense Authorization Act, som är avsedda för en handfull extremt lönsamma mikrochipföretag. Denna försvarsproposition innehåller också en utdelning på 10 miljarder dollar till Jeff Bezos för rymdutforskning.

Att kombinera dessa förslag skulle pressa prislappen på försvarsnotan till över 1 billion dollar utan större granskning. Under tiden har senaten tillbringat månad efter månad med att diskutera om vi har råd att skydda barnen, de äldre, de sjuka, de fattiga och vår planets framtid. Som nation måste vi göra rätt prioriteringar. Jag kommer att rösta “NEJ” till ökade försvarsutgifter.

—Senator Bernard Sanders, citerad i Counter Punch.