Regeringen vill smyga igenom marknadshyror

Någonstans i regeringskansliet och på Centerns och Liberalernas partikanslier finns det fortfarande personer som inte insett att landet befinner sig i undantagstillstånd. Som anser att tiden är rätt att driva politiska prestigeprojekt och rida på gamla överenskommelser.

Någon annan slutsats går inte att dra av Aftonbladets avslöjande om att januaripartierna nu är överens om uppdraget till utredningen om marknadshyror.

Till Aftonbladet säger en källa att direktiven ska presenteras “inom kort”.

Människor oroar sig för virus, arbetslöshet och en hotande krasch på bostadsmarknaden. Vi oroar oss för sjukvården och för företagen. Precis då tänker justitieminister Morgan Johansson som ansvarar för frågan tillsätta en utredning om en av de mest omstridda frågorna i svensk politik.

“Fullständigt tondövt”, säger hyresgästföreningens ordförande Marie Linder till Aftonbladet. Marknadshyrorna är en av januariavtalets mest omstridda punkter. Vänsterpartiet hotar fälla regeringen på frågan och stora delar av det socialdemokratiska partiet har hela tiden protesterat.

För Centern och Liberalerna var uppgörelsen däremot en stor seger. Politisk prestige, helt enkelt. Det är möjligt att någon partistrateg nu hoppas kunna smyga igenom utredningsuppdraget och lösa ett politiskt problem i skuggan av coronakrisen. Att varken allmänhet eller politisk opposition ska orka bråka.

Det skulle i så fall vara hjärnsläpp. Att riva upp ordningen för hyressättning är en dålig idé. Den är politiskt kontroversiell och skulle dessutom innebära en stor förändring i människors vardag…

Morgan Johansson borde lägga undan direktiven längst ner i en riktigt stor pappershög. Ingen kommer att sakna dem på länge.

—Ingvar Persson, ledare i Aftonbladet.