“Så bra går 1 180 Ica-butiker över hela landet” var en lista som Dagens Nyheter presenterade härom dagen…
Bolagens årsredovisningar från förra året har offentliggjorts nu i veckan, och det är därför siffrorna är från 2021. Experter menar att det var extraordinära omständigheter som legat till grund för “succéåren” (även 2020 gick bra), och pekar på att det varit tack vare pandemin som folk handlat mer mat och lagat hemma i stället för att äta ute.
Mångmiljonvinsterna för mataffärsägarna sticker i ögonen när många konsumenter tvingas till ett leverne på marginalen, mycket på grund av de stigande matpriserna…
Vinsterna från i år lär inte bli lika omfattande som i fjol, menar alltså de som har koll. Prishöjningen på osten kommer inte skramla rakt ned i butiksägarens fickor – åtminstone inte bara.
Problemet är bara att den totala prisökningen i butik inte nödvändigtvis är långt så stor som vad de ökade priserna är för producenten.
I en penningpolitisk rapport som Sveriges Riksbank publicerade i mitten på juni konstaterade de… att “Det finns också vissa tecken på att priser höjs även om det inte uppenbart är motiverat utifrån högre kostnader”. Det har så klart kritiserats av Svenskt Näringsliv. Konstigt vore annars.
Trots att Svenskt näringsliv menar att nej, butiker höjer inte priser för att öka den egna vinsten vittnade bonden Helge Berglund i en artikel från nyhetsbyrån TT, att butiken han levererade sitt mjöl till höjt priset med sju kronor per förpackning, trots att han själv inte gjort någon prishöjning. På pin kiv höjde han priset till butiken med en krona, varpå mataffären kontrade med en ökning på tre.
“Jag har ringt runt till odlare som bekräftar att butikerna har höjt priserna på deras varor mycket mer än vad kostnaderna ökat i produktionsled”, skriver i sin tur Ida Lind som är marknadsexpert på Ekologiska lantbrukare i ett sms till nyhetsbyrån. Att det kostar mer att producera mat och att prisökningarna därför ökar är en sak.
Att butiker tar överpriser för varor utan anledning är en annan. I det prekära läge många befinner sig i är det klart att rättvisenerven krampar när handlarna går med mångmiljonvinster, producenter vittnar om överpriser i butik och konsumenter inte har råd att äta sig mätta på grund av prisökningarna.
—Linda Westerlind, ledare i Folkbladet Västerbotten.