Råd till nästa LO-ordförande

Enligt LO:s egen jämställdhetsrapport 2019 tjänar arbetarkvinnor i snitt 20 960 kronor före skatt. Kvinnor har sämre arbetsvillkor och står för en betydligt större andel av föräldraledighet och vab-dagar…

Att så många som 50 procent av arbetarkvinnorna arbetar deltid kan inte förklaras med tramsargument om att vi hellre ägnar oss åt hem och familj, det beror på att vi inte tillåts jobba mer. Eller helt enkelt inte orkar mer.

Jag hoppas detta gör dig arg, framtida LO-bas. Så där riktigt rosenrasande att du väser svordomar och sliter ditt hår. Inte för att kokettera eller för att det är klädsamt, utan för att du faktiskt känner så.

Jag hoppas att du synliggör de kvinnor som inte jobbar i offentlig sektor…

Jag hoppas att du är kvinna. Inte för att jag tror att det nödvändigtvis innebär feministisk politik, utan för att det historiskt sett faktiskt inte funkat för män från industrin att driva facklig feminism framåt i den takt som krävs…

Vi kommer att organisera rasister, män som hatar kvinnor, de som tror att fackföreningar är en tjänst eller ett försäkringsbolag Bli aldrig för fin för matlåda och andra klass. Det är svårt nog för våra förtroendevalda att organisera och ofta är avgiften ett hinder. Var ödmjuk inför det.

Till sist hoppas jag att du i alla lägen påminner Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti hur viktigt LO är i rörelsen.

LO är varken kassako eller alibi. SAP är ett verktyg för oss. Förbundens medlemmar bygger inte sin kamp på rörelsenostalgi eller förhoppningar om tjänster i regeringskansliet.

Låt S veta att vi är lika kompetenta som stridbara.

-Karina Cubilla, debattartikel i Arbetet