Public service följer svenska mediers högergir

Vi har som sagt folkomröstat om kärnkraften, om rusdrycksförbud, ATP, högertrafiken, EU-medlemskap och om euron. Den största politiska svängen i svensk modern historia, ett Natomedlemsskap, blir inte ens en valfråga. Sossarna hade en “intern” diskussion. Sedan var den saken biff.

Under söndagen demonstrerade Rapport med önskvärd tydlighet hur public service nu också agerar hökar och Natovänner utan att ens blinka. Eller tänka. När nyheterna och Rapport anammar tesen att “vi tänker numera alltid som en majoritet av svenskarna” och “vi representerar majoriteten i vår bevakning” då har man fullständigt lämnat sitt uppdrag om opartiskhet och oberoende.

Man kunde kanske ha ställt sig några som helst frågor inför Novus nya Natoundersökning, som denna gång inte gällde hur svenska folket ställer sig i frågan, utan om hur många av svenskarna som tror (!!) att vi kommer att gå med i Nato. Rapport dribblade och sjabblade, men verkade inte ha en aning om i vilkas ledband de numera går i.

Jag är motståndare till Nato, men jag tror tyvärr också att vi blir medlemmar, och siffrorna visade på att antalet som trodde på ett kommande svenskt medlemsskap hade minskat, från 89 procent till 81 procent.

I Rapports sändning var rubriken i rutan i stället “NATOMEDLEMSKAP: Fortsatt högt stöd”. Trots att frågan inte ens gällde det. Studioreportern Fredrik Skillemar basunerade med hög stämma: “En stor majoritet av svenskarna är övertygade om att vi förr eller senare blir medlemmar, visar en nya Novusundersökning”, sedan fortsatte han med betydligt mindre bokstäver och övertygelse: “Men jämfört med den förra mätningen är det nu något färre som tror att vi blir insläppta”. Nästan 10 procent färre, Skillemar & co på Rapport, men var tog den rubriken vägen? “NATOMEDLEMSKAP: Minskat stöd”?

Undersökningen säger alltså ingenting om hur vi ställer oss i själva sakfrågan, ändå tvekar inte Rapport att trumpeta ut att det råder ökat stöd för Natomedlemskap. Så där skall tillvänjningen alltså se ut. Fint med ett lyhört och politiskt smidigt public service, lierat med det politiska etablissemanget.

Public service-motståndarna fortsätter ändå trots SVT:s högersväng gapa och skrika desperat om vänstervridningen på SVT och i SR, på deras agenda står alltid högst upp: Skrota Sveriges Television…

Högervridningen i svensk media är ett samtida modernt faktum, och snart inställer sig också svensk public service fullt ut i den gemenskapen. Någon som är förvånad?

Johan Croneman, kulturkrönika i Dagens Nyheter.