Platt fall för Ebba Busch

Regeringen har lyssnat på experter och förmedlat Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För att rädda ekonomin och även hjälpa de personer som drabbas ekonomiskt har regeringen även stärkt A-kassan, och avskaffat karensdagen. Regeringen har även skjutit in extra miljarder till regionerna och kommunerna för att klara av att garantera vård och omsorg under denna kris, då vården är hårt belastad.

Men någon som inte är imponerad av Sveriges regering är Ebba Busch (KD). I Dagens Nyheter gick hon under helgen ut med att hon anser att Socialdemokraterna svikit de äldre i Stockholm, på grund av att en stor del av smittspridningen som skett i Stockholm skett på äldreboenden.

Det är inte lätt att vara oppositionsparti under en kris, för man ska verkligen ha på fötterna när man argumenterar. Frågan som alltid kommer komma tillbaka är “Hade ni gjort det bättre?”. I det här fallet är det förstås inte ens en fråga. Det är nämligen Kristdemokraterna som är ansvariga för äldrevården i Stockholm.

Äldreomsorgen är kommunal, och i kommunen i Stockholm så styr de borgerliga partierna och ansvarigt kommunalråd för just äldreomsorgen är från Kristdemokraterna. Det är, även om det inte är något gemene stockholmare kanske har koll på, något som Ebba Busch med säkerhet är medveten om.

Alla politiker ska vara försiktiga med att göra politik av krisen, för denna smitta skördar faktiskt liv och det kan kännas tarvligt att försöka plocka politiska poäng. Men samtidigt måste det förstås tydliggöras att det finns en regering och en opposition, och det är oppositionens uppgift att visa hur man själv hade hanterat krisen och absolut rikta saklig kritik.

Därför blev detta uttalande av Ebba Busch utan tvekan ett platt fall.

—Kata Nilsson, ledare i Piteå-Tidningen.