Pehrson och Busch stod hjälplösa i Åkessons gigantiska skugga

SVT:s (tidigare) mångårige medarbetare och utrikeskorre Christian Catomeris, upprördes bland annat över hur Agendas redaktion lät sig styras av sociala medier i både invandrarfrågan och den om brott och straff, och hur man svängde över till att framför allt aktualisera typiska SD-frågor. SD var där opinionen var tycktes man tro, och där ville också Agenda vara.

Jag tror tyvärr att Christian Catomeris är helt rätt ute, och Agenda är inte ensamma om att läsa sociala medier upp och ner och inbilla sig att opinionen går att läsa av i en Twitterstorm. Agenda har sällskap av en stor mängd andra svenska redaktioner som hyser samma kollektiva övertro på just sociala medier. Man behöver inte vara ute bland vanligt folk så mycket – det räcker att man är ute och kalibrerar Twitter.

SD gick på kort tid från att vara en extrem politisk outsider till ett parti som styrde den politiska debatten. Nu styr de den svenska regeringspolitiken. I Agenda såg det också allt märkligare ut, särskilt efter Camilla Kvartofts inledning: “Vi har bjudit in Ulf Kristersson, men han har tackat nej.”

Hur kan han tacka nej, just den här söndagen? Och ville/kunde han inte skicka en annan representant för de regeringsansvariga Moderaterna? Helskumt.

I stället lät Ulf Kristersson Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna fronta den nya regeringspolitiken: Johan Pehrson och pyttelilla L, och Ebba Busch och rätt så pyttesmå KD, försökte desperat få det att se ut som om de vunnit något stort där de nu stod i hjälplös skugga av den till synes gigantiske Jimmie Åkesson och hans SD.

Jimmie Åkesson myste och han varken behövde eller ville säga för mycket, Ebba Busch hade ett sjå att ta kommandot och förklara sig (i Ulf Kristerssons frånvaro) och Johan Pehrson såg precis så överkörd ut som han i verkligheten hade blivit. Det hjälpte föga att både Pehrson och Busch försäkrade att här hade det varit ett givande och tagande i förhandlingarna. För alla parter.

Man hade kunnat måla dit en pratbubbla ovanför Jimmie Åkesson: “Inte för oss. Vi har bara fått.”

Skickligt spelat av Jimmie Åkesson och hans SD, närmast korkat av Moderaterna att inte finnas på plats en sådan här kväll och tala om vad som gäller, för deras del …

De som ännu inte förstått vem det är som nu äger politiken och styr landet fick nog det alldeles klart för sig under Agendas förlängda sändning i söndags.

Johan Croneman, kulturkrönika i Dagens Nyheter.