Omvärlden måste reagera mot övergreppen på Västbanken!

Den 9 november 2023 fick fyrbarnsmamman Khitam Nimer sitt knä sönderskjutet av en israelisk prickskytt när hon var på väg till affären. Det var tidigt på morgonen i flyktinglägret al-Am’ari utanför Ramallah på Västbanken, och 57-åriga Khitam skulle köpa bröd i en affär längs lägrets huvudgata när hon blev varnad av några unga killar i en gränd att israeliska soldater fanns i närheten.

”Jag såg inga soldater eller hörde sammandrabbningar eller skott, vilket vanligtvis händer när det är en militär räd, så jag fortsatte att gå”, berättar hon i ett vittnesmål. ”Plötsligt kände jag att något slog mig under vänster knä. Det kändes som en elektrisk stöt. Inom några sekunder tappade jag känseln i benet. Jag hörde inte skottet eller såg vem som avfyrade det. Det var först senare som en av grannarna berättade för mig att han såg en krypskytt på taket av en byggnad mittemot moskén, som sköt mig på 50 meters avstånd.”

Samma morgon dödades 30-årige tvåbarnspappan Muhannad Jad al-Haq, han var på väg till jobbet vid sex-tiden på morgonen när han plötsligt blev beskjuten, han sköts i magen när han försökte ta skydd, och förblödde av sina skador.

Khitam Nimers vittnesmål har samlats in av den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem som dokumenterar brott mot mänskliga rättigheter i Gaza, i Israel och på Västbanken.

Under de senaste månaderna har B’Tselem tvingats rapportera om en dramatisk ökning av antalet övergrepp. Mot Israels egna lagar, och mot internationell rätt som reglerar vad en ockupationsmakt får göra på ockuperat område. Övergrepp begångna av israeliska säkerhetsstyrkor – och beväpnade israeliska bosättare. Attackerna har blivit allt dödligare, inte minst för att IDF enligt den israeliska tidningen Haaretz har delat ut 8 000 vapen till bosättarna för att de ska kunna försvara bosättningar mot angrepp när IDF:s egna soldater är upptagna i Gaza och längs gränsen mot Libanon.

”Att dra in i en palestinsk by nattetid, bränna, skjuta och förstöra är i praktiken inte straffbart”, som DN:s mångårige Mellanösternreporter Nathan Shachar konstaterar. Övergreppen sker framför ögonen på israelisk militär, som följer med bosättarna för att skydda dem, dock består militärförbanden ofta också av bosättare eller ultrareligiösa och B’Tselem har gång på gång dokumenterat hur soldaterna själva deltar i överfallen.

Sanktionerna behövs nu, och de bör gälla även de extremistiska bosättarnas mest ledande företrädare: Israels polisminister Itamar Ben-Gvir och finansminister Bezalel Smotrich.

-Lisa Pelling, ledare i Dagens Arena

Läs mer https://www.dagensarena.se/opinion/sanktioner-behovs-nu/