Om ni sviker oss kommer vi aldrig att förlåta er

Mitt budskap är att vi har ögonen på er.

Allt det här är fel, jag borde inte vara här. Jag borde vara tillbaka i skolan på andra sidan havet.

Ändå kommer ni till oss unga människor för ge oss hopp. Hur vågar ni? Ni har stulit mina drömmar, ni har stulit min framtid med er tomma ord. Ändå är jag en av de lyckligt lottade.

Folk lider, folk dör. Hela ekosystem kollapsar. Vi är i början av en massutrotning – och allt ni kan prata om är pengar och sagoberättelser om evig ekonomisk tillväxt. Hur vågar ni? I mer än 30 år har vetenskapen varit kristallklar. Hur vågar ni fortsätta titta bort? Ni kommer hit och säger att ni har gjort tillräckligt, medan politiken och lösningarna inte är någonstans i närheten av vara i sikte.

Nu säger att ni hör oss och att ni förstår allvaret, Men oavsett hur ledsen jag är, så kan jag inte tro på det. För om ni verkligen förstod situationen och struntade i att agera, då vore ni onda, och det vägar jag tror att ni är.

Idén om att halvera våra utsläpp inom tio år ger oss bara en femtio procents chans att klara att hålla uppvärmningen under 1,5 grader och risken för att sätta igång oåterkalleliga kedjereaktioner bortom mänsklig kontroll.

50 procent kanske duger för er. Men dessa siffror räknar inte med “tipping point” de flesta “feedback loops” och ytterligare uppvärmning dolda av giftiga föroreningar samt alla aspekter av jämlikhet och klimaträttvisa. Den förlitar sig också på att min generation ska fånga upp hundratals miljarder ton av era koldioxidutsläpp från luften med teknologi som ännu knappast existerar.

En 50 procentig risk är helt enkelt inte acceptabel för oss, som måste leva med konsekvenserna. För att nå 67 procents chans att stanna under 1,5 graders global uppvärmning – de bästa siffror som FN:s klimatpanel IPCC kan ge – så hade världen 420 gigaton koldioxid att kvar släppa ut den första januari 2018. Idag har den siffran redan sjunkit under 350 gigaton. Hur vågar ni låtsas som om det här kommer att lösas med “business as usual” och några tekniska framsteg.

Med dagens utsläppsnivåer är vår koldioxidbudget helt slut inom åtta och ett halvt år. Inga planer som presenteras här idag kommer att ändra detta. För dessa siffror är för obekväma för er. Ni är inte tillräckligt mogna för att säga som det är.

Ni sviker oss. Men unga idag har börjat förstå ert svek. Alla framtida generationers ögon är riktade på er. Om ni sviker oss kommer vi aldrig att förlåta er.

Vi kommer inte att låta er komma undan.

Just nu, just här, drar vi nu en gräns.

—Greta Thunbergs tal, inför FN:s klimatmöte i New York, 22 september 2019.

Citatrepris från den 24 september 2019