Ockupationen och folkmordet är grogrund för antisemitism

Otaliga är uttalandena från israeliska ministrar eller parlamentsledamöter som betecknar palestinierna som skadedjur och som anklagar alla palestinier för att vara medskyldiga till Hamas övergrepp. Så till exempel sa Amichai Chikli, minister för diasporan: ”Det är inte ett krig mellan Israel och palestinierna…Det är mänskligheten och den civiliserade världen mot vildar, mot barbarism.”

Den sefardiske rabbinen och andlige ledaren för Shaspartiet, Meir Mazuz, sa i israelisk TV: ”Vi måste tala om för Biden: ´Du har rätt, om det gällde människor skulle vi skicka humanitär hjälp till Gaza, men vi har att göra med djur’.”

Israels kulturarvsminister, bosättaren Amihai Eliyahu, gick så långt som att hävda att atombomba Gaza var ”en möjlighet”. En annan möjlighet var att åter ockupera Gazaremsan, återuppbygga de illegala bosättningar som fanns före 2005 och på frågan om vad som skulle ske med palestinierna, svarade han: ”De kan åka till Irland eller gå ut i öknen, monstren i Gaza får lösa det själva.”

Efter det tillät inte Netanyahu Eliyahu att delta i kabinettsmötena, men han kvarstår som minister. Men oavsett hur många de har varit, är det inte sådana uttalanden som lagt grunden till folkmordet i Gaza. Det helt avgörande, det som verkligen urholkat empatin och humanismen hos de israeliska soldaterna är den nu drygt 55-åriga ockupationen.

En ockupation skadar inte bara dem som blir ockuperade, utan även den som ockuperar. Varje gång en tonårig israelisk soldat vid en vägspärr eller gränsövergång förödmjukar en person som kunde ha varit hens mamma eller mormor, varje gång hen skövlar och förstör ett palestinskt hem på Västbanken, varje gång hen skyddar bosättare som river upp olivträd eller kastar sten på palestinska skolbarn, då urholkas hens själ. Bara genom att häva ockupationen kan nya folkmord förhindras.

Det är inte antisemitism att säga detta rakt ut…

Och vem blir förvånad om en palestinier, man, kvinna eller barn, som sett sin man eller hustru, sin far eller mor, sin bror eller sin syster, dödas i hänsynslösa, massiva bombningar, inte orkar eller vill skilja på israeliska medborgare och judar utan ser alla och envar som delaktiga i massakrerna?

Ockupationen och folkmordet är en verklig grogrund för antisemitism. Världens judar representeras inte av Netanyahu, Ben-Gvir eller Smotrich, trots att dessa hävdar att de agerar i det judiska folkets namn.

-Dan Israel, essä i Parabol

Läs mer https://www.parabol.press/antisemiterna-som-alskar-netanyahu/