Nya Karolinska – verklighets Game of Thrones

 Tv-serien ”Game of Thrones” är snart slut, men medborgarna i konungariket Sverige lär i åratal framöver kunna (o)roa sig med den evighetslånga skräcktragedin Nya Karolinska sjukhuset.

Den senaste veckan med stora varsel och larmrapporter i ett tempo får mig att tro att det moderata finanslandstingsrådet Irene Svenonius vårdstrategi inspirerat det senaste Game of Thrones-avsnittet.

Likt en Daenerys Targaryen, på ryggen till en drake inhyrd av Skanska och skojarna på Boston Consulting Group attackerar Irene Svenonius varje möjlighet till en fungerande sjukvård i Stockholm. Personalen aningen flyr eller sparkas ut. Vårdtagarna och medborgarna försöker ta skydd undan kaoset med privata försäkringar, men för de flesta finns ingen räddning.

I måndags kom dråpslaget: Nya Karolinska ska sparka 550 personer. När Vårdförbundets representant kommenterade beslutet i Ekot kunde man höra vreden bubbla. Fast vad de flesta nog känner är en stor oro…

I dagarna intervjuades den erfarna hjärtläkaren Inger Hagerman av Dagens Nyheter. På grund av den misslyckade modellen med ”värdebaserad vård”, som konsultfirman Boston Consulting Group sålt på borgarmajoriteten i landstinget, är man förbjuden att hjälpa de multisjuka som behöver en sammanhållen vård för olika åkommor. I stället tvingas patienter springa mellan olika vårdflöden, som är allt annat än anpassade efter människorna som behöver vården. Läkarna tvingas till civil olydnad.

”Jag struntar i vissa saker och gör som jag brukar göra, det vill säga: jag sköter både den ena diagnosen och den andra”, har Inger Hagerman sagt till DN.

Nya Karolinska är så vanskött att om det inte är kriminellt är det fel på lagarna…

Nu måste regeringen agera. Socialminister Lena Hallengren kan om hon vill ta initiativ till en nationell haverikommisson för att reda ut ansvaret kring Nya Karolinska. Kanske bör man göra det hyresnämnder kan göra med hyresfastigheter som vansköts – ställa Nya Karolinska och Region Stockholm under tvångsförvaltning?

Daniel Suhonen, ledare i Aftonbladet