Matbutikernas osynliga hjältar

De arbetar långa dagar och finns alltid tillgängliga, helt utan skyddskläder. Gasta inte om brist på toapapper och tomma hyllor när du möter personalen i matbutiken, utan tag chansen att tacka några av dem som får vårt samhälle att fortsätta fungera.

I coronakrisens spår går nu människor varje kväll ut på balkongerna för att applådera sjukvårdens män och kvinnor. Vi borde också dagligen skänka en tanke till matbutikernas osynliga hjältar. De som möter tusentals okända och presumtivt smittade människor utan visir, munskydd och skyddshandskar för att istället iklädda bomullsskjortor, truckskor och namnskyltar ställa sig i frontlinjen – för vår skull.

Om de skulle ta rekommendationerna om “social distans” på allvar upphör samhället som vi känner det att fungera. De som lastpall för lastpall, ton för ton, ser till att hamstringen är möjlig och att matbutikerna fortfarande är öppna, trots extremt hög sjukfrånvaro.

Men de är dags att vi slutar prata mobiltelefon samtidigt som vi betalar, svarar på tilltal när de säger “Hej” och ser vilka de är som får blodet att pumpa i ett samhälle som pressas till det yttersta just nu.

Ge butikspersonalen som plockar upp varor en respektfull nick och önska kassörskan, som gör allt för att vi som “kan jobba hemma” har mat på bordet, en bra dag.

När vi som är hemma gått in från balkongerna strax efter åtta är det fortfarande två timmar kvar till stängning.

De kräver inga sånger på balkongerna.

—Martin Schibbye, i tidningen Vi.