Man kan höra Macronfällan slå igen

I dagarna kom siffror som visar att borgarnas ”sänkning” av fastighetsskatten för tio år sedan blev en kraftig höjning för människor i glesbygd. Alliansen lovade att ingen skulle få höjd skatt. Men i majoriteten av kommunerna betalar husägarna mer än de gjorde innan. Förlorare är de som inte varit med i de attraktiva lägenas prisfest. Vinnarna de med de allra dyraste husen. Många i Täby och Danderyd har tjänat hundratusentals kronor på omläggningen.

I Frankrike brinner bilar när de Gula västarna demonstrerar. Deras metoder delvis felaktiga och våldsamma men skälet till protesterna helt rimliga: ett samhälle där makteliten gett upp att värna arbetarklassens intressen. Klass och geografi är sammantvinnade. Arbetarklass och lågavlönade blir vanligare ju längre från centrum man kommer.

När den patetiske franske presidenten Emmanuel Macron  skrev en debattartikel i veckan visade sig den liberala makteliten helt naken. Är Macron det yttersta försvaret av den liberala demokratin kan vi lägga oss ner och dö.

 Macrons största fan Annie Lööf styr nu upp en blågrön skatteväxling som innebär att medan värnskatten tas bort för de mest välbärgade, ska skatten på bensin och diesel höjas. Man kan höra Macronfällan slå igen om regeringen.

Det är obegripligt att den svenska regeringen som bygger på S och C inte fattar att landet behöver ett regionalt jämlikhetspaket med rejäla satsningar på service, jobb och kollektivtrafik på landsbygden. Det bör betalas av de rika i Storstäderna som släpper ut mest. En bibehållen och därtill dubblad värnskatt för inkomster över miljonen vore en effektiv miljöskatt.

Dainel Suhonen, ledare i Aftonbladet