“Låt firandet av studenten gå i graven”

Jag är utled på diskussionen och debatten i medierna om studentfirandet under rådande coronakris. Det är förvånande och beklagligt att våra studenter är så omogna och barnsliga att de inte inser allvaret.

Vi måste så snabbt som möjligt bekämpa och begränsa spridningen av coronaviruset. Det gör vi bäst tillsammans över generationsgränserna.

Studentfester med upptåg kan bli en allvarlig smittkälla för hela samhället. Det borde också varje student kunna förstå.

Dessutom måste vi snart acceptera att studentexamen/studenten slutgiltigt avskaffades för drygt 50 år sedan, 1968. Då sprang de sista studenterna efter gammal modell ut från landets gymnasier.

Men studentfirandet kom tillbaka i ny tappning på 1980-talet när vi fick ett nytt sorts firande. Efterhand introducerades även den numera så exklusiva och dyra studentbalen. Antagligen hämtades idén från USA. Vi vill ofta kopiera amerikanarna, eller hur?

Tyvärr har också studentfirandet under de senaste decennierna spårat ur med alkohol, bråk och stök. Ta nu chansen och låt äntligen studentfirandet gå i graven. Studenten är helt enkelt passé.

En ny typ av gymnasieavslutning och firande behövs efter coronapandemin. Det går att fira i mindre skala med några kamrater och föräldrarna.

—C.G Pernbring, insändare i Dagens Nyheter.