På uppmaning av Trump samlades tiotusentals av hans anhängare i Washington för att protestera. Det var den folksamlingen som tog sig till senaten. En del av dem tog sig ofattbart nog in i byggnaden, in på senatorernas kontor, in i kammaren. Personal och politiker fick sättas i säkerhet och för ett tag sattes faktiskt maktöverlämnandet på paus.
Allt medan Donald Trump lät anstormningen pågå. Via twitter uppmanade han demonstranterna att vara fredliga. Till slut postade han en video där han bad dem att gå hem. Men inte ett ord om de brott som begåtts. Inget fördömande. Däremot en hälsning “Gå hem. Vi älskar er”…
Men nu är det inte det sista vi får se av Trump. I det parallella universum han skapat tillsammans med sina mest lojala anhängare så har han blivit avsatt genom ett riggat val. Under onsdagen gjorde Trump ett uttalande som tyder på att han slutligen gett upp försöket att klamra sig kvar vid makten…
Om det är något vi borde lärt oss vid det här laget, så är det att faktiskt ta det han säger på allvar. Detta är inte slutet på Trump-eran, det är bara en ny fas.
Trumpismen är mer än en viss typ av politiska förslag. Det är något djupare än retorik. Det är ett känslomässigt band mellan en del av befolkningen som känner sig lurade, förbisedda, arga och en ikonisk närmast gudalik stjärnfigur som kanaliserar deras lidande. Och nu är frågan vart han ska leda dem?…
Risken är stor att de som lojalt fortsätter följa Trump när han till slut vandrar ut från Vita Huset är precis lika revanschlystna, förbittrade som deras ledare. Det kanske låter lika dramatiskt och överdrivet som att tala om en kupp. Men när det gäller ett land som USA, där det politiska våldet har en lång historia, är det rimligt att dra slutsatsen att Trumps försök att göra USA storslaget igen kommer att leda till mer polarisering, hot och våld.
Hotet mot demokratin är på väg ut ur Vita Huset, men det är långt ifrån över.
—Daniel Poohl, analys i Expo.