Kongos barn offras för mineraler till Väst

Kongos grannländer används av västvärlden för att plundra landet på resurser, medan teknikföretagen och bilindustrin fortsätter tjäna miljarder dollar årligen på barnarbete.

USA, Storbritannien och EU tecknade så sent den 19 februari ett avtal med Rwanda om att försörja västvärlden med mineraler – ett avtal som bygger på plundring och bidrar till blodiga konflikter i östra Kongo.

Exploateringen möjliggörs av kriget som sedan 1996 berövat över sex miljoner kongoleser livet och drivit sju miljoner människor på flykt i sitt eget land.

Att landet hålls i kaos möjliggör en fortsatt exploatering av Kongos naturresurser, framför allt de tungmetaller som används för att göra mobiltelefoner. Det är inte svårt att lägga ihop ett och ett, vem som tjänar på att tystnaden kring de fruktansvärda människorättsbrotten i Kongo upprätthålls.

Västvärlden vägrar att sluta stödja länder som destabiliserar Kongo och indirekt angriper landet genom att beväpna olika rebellgrupper i östra Kongo. Flera stora tech-företag använder kobolt från gruvorna. Barn bär den tunga kobolten och gravida kvinnor gräver fram den med händerna för att sedan tvätta mineralerna från grus och sten innan de säljer dem vidare i tillverkningskedjan.

Kobolt är ett ämne som bland annat finns i litiumjonbatterier till datorer, mobiltelefoner och elbilar. Det finns förmodligen i den enhet som du just nu läser den här texten på, om du läser den elektroniskt. Den stora efterfrågan på kobolt har fått priset på metallen att tredubblas och intensifierat jakten på den i Kongo, som har världens största fyndighet av kobolt.

Denna metall bryts under omänskliga och extremt farliga omständigheter, ofta av barn och ungdomar. FN har kallat barnarbetet i staden Kolwezi i Kongo för “den värsta formen av barnarbete”. Det drivs många småskaliga gruvor i Kongo. Skyddsutrustning existerar inte, oftast har arbetarna inte ens en hjälm. Många dör i arbetet, och ännu fler skadas.

Det finns rapporter om att gruvarbetare utsätts för övergrepp och tortyr. Långa trånga tunnlar grävda med händer utan förstärkningar har orsakat allvarliga skador och kostat människoliv.

Gruvorna ägs av utländska företag, och bara småslantar går till de människor som utnyttjas för att bryta deras nyckelvara… Hur kan vi i västvärlden låta det här pågå? Hur kan vi glatt köpa våra telefoner och datorer, utan att reflektera över de liv som gått förlorade för att de ska kunna skapas? Västvärlden tjänar på Kongos blod.

-Hope for Kinshasa, Läkare mot Rasism, Rättvisa för alla, debattartikel i Proletären

Läs mer https://proletaren.se/artikel/kongos-barn-offras-mineraler-till-vast