Klasskriget om boendet är här

Jag fick lära mig att kapitalister inte är onda. Girigheten kan ha den effekten, men syftet är inte att skada människor. Lidandet i kapitalismens kölvatten är bieffekter, collateral damage, av marknadens vinstjakt.

Efter att ha sett Fredrik Gerttens nya film “Push” är jag beredd att ompröva. En betydande del av dagens kapitalistiska finanselit och deras passiva vasaller till politiker är nog onda. Eller hur förklarar man att ägaren till det stora bostadshuse Grenfell Tower i London, som brann, valde och fick använda en lättantändlig superduperbillig fleece-liknande fasadbeklädnad?…

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson presenterade i veckan några skarpa förslag om en social bostadspolitik där staten via eget byggbolag ser till att bygga de bostäder som behövs och där hyrorna i nyproduktion sätts så att vanligt folk har råd att bo där. LO:s krav är helt rimliga och genomförbara. Rent av nödvändiga.

Ändå känns det mer sannolikt att Tage Erlander vaknar upp från de döda i morgon och steppar i tv än att den socialdemokratiskt ledda regeringen, skulle göra någonting väsentligt åt bostadsbristen i den kommande budgeten. Har nån sett röken av bostadsministern, förresten?

“Push” visar att det som sker i våra städer hänger ihop med en pervers fördelningspolitik. Överskott på kapital hos världens ekonomiska elit söker avsättning och människors hem råkar dessvärre vara en bra lekstuga för dem.

Riskkapitalbolaget Blackstone går just nu in tungt i svenska förorter med syftet att renovera och höja hyrorna. Reno-vräkning – att renovera, höja hyran och vräka – kallas affärsmodellen. Avsikten är uttalat att byta befolkning. Klasskriget är här och det går från hus till hus, kvarter för kvarter och förs av utländska kapitalister som redan nått våra förstäder, på väg mot centrum.

När medelklassen drabbas och vaknar kommer det vara för sent. Vänta inte. Gör motstånd nu.

-Daniel Suhonen, ledare i Aftonbladet