Dagens affärsidé: betala förlusterna med skattemedel

Säg, har du nånsin vart i Stockholm City? Då har du kanske snubblat över eller blivit påkörd av en elsparkcykel. I huvudstaden har antalet sådana här leksaker för vuxna mer än dubblats på några år – 22 000 stycken finns det i staden – och andra trafikanter har bara fått finna sig i det.

Äsch, Stockholm förresten. Elsparkcyklarna sprider sig över landet och i till exempel Örebro, Norrköping, Halmstad, Borås, Eskilstuna och Lund finns det privata företag som hyr ut elsparkcyklar. Och fler städer står på tur.

Det är lajbans att åka elsparkcykel – det tycker alla som prövat – men priset för festligheterna är i dag att folk gör sig illa och att gångbanor och trottoarer liknar häcklöpningsbanor från helvetet.

Och det är ju tråkigt att krossa käken bara för att man åker elsparkcykel med ett par öl innanför västen. Ännu tråkigare är det att slita av senor i axlarna för att ens medmänniskor inte orkar parkera ordentligt. Att fordonen bara håller i 40 dagar är förstås också trist…

Även i den kungliga huvudstaden har man till slut börjat vakna ur sina maskrosgula drömmar om att elsparkcyklarna ska rädda klimatet… Snart kommer staden att kräva elsparkcykelbolagen på både polistillstånd och en avgift för att de ska få ställa ut sina fordon.

“Bolagen är sura förstås. Den frihetliga anarki de utlöst på Stockholms gator kan väl aldrig vara deras ansvar. Detta löser inte rådande utmaningar utan riskerar i stället att slå undan benen för en ny icke-subventionerad bransch”, klagar Tiers Sverigechef August Svedenstedt i ett pressmeddelande. Han tycker att en eventuell avgift i sin helhet ska “allokeras” till nya cykelställ. (Ett annat elsparkcykelföretag) Voi är också bekymrade och vill inte betala några avgifter. I stället vill se man en begränsning av antalet operatörer på marknaden för elsparkcyklar…

Ni hör vad de säger, va? Elsparkcykelbolagen tjänar för dåligt med pengar och de otyglade marknadskrafterna har inte dödat tillräckligt många konkurrenter. Då går det förstås inte att sköta sig. Alltså måste det offentliga kliva in och stötta bolagen.

Där har vi det moderna svenska näringslivet i en liten ask. Affärsidé: betala förlusterna med skattemedel och ropa på politikerna så att de undanröjer konkurrensen. Var det någon som sa innovationskraft? Nå, det är trots allt politikerna som lärt de så kallade entreprenörerna att det är så här det går till.

Daniel Swedin, ledare i Arbetet.