Kan vi få veta hur ”nära” kriget är egentligen, SVT?

 Krigsretoriken från Folk och försvars rikskonferens i början av förra veckan fick kritik från många håll. SVT:s expert Mats Knutson upprepade dock traditionsenligt och med emfas exakt det budskap som husse (i det här fallet överbefälhavaren Micael Bydén) hade basunerat ut: ”Det som händer i Ukraina kan hända här.” …

Varför undersöker inte SVT på allvar, seriöst, de uttalanden som bland annat överbefälhavaren Bydén kom med: ”Kan det hända i Ukraina kan det hända här”? SVT vänder sig på sin höjd till Försvarshögskolan, där varenda expert har samma syn.

Ryssland har historiskt, under flera århundraden varit ett reellt hot mot Sverige och grannen Finland; det senaste kriget vi deltog i 1809 var just mot Ryssland …

Ingen som kan läsa förnekar att Ryssland historiskt många gånger hotat Sverige. Och några gånger: Vice versa. Vad är det ryska syftet? Är Putin och Ryssland imperialistiskt? Har Putin långtgående planer på ett konventionellt krig mot väst och USA? När blir kärnvapenhotet att räkna med?…

Varken Mats Knutson eller någon annan kåserande svensk politisk kommentator har kunnat ge oss ett bra svar. Och det är inte så konstigt. De har själva för usla historiska kunskaper och vägrar låta analytiker med en annan syn på konflikten delta i debatten.

Eftersom man på Folk och försvar enades om att det var bråttom med våra förberedelser får man väl anta att ett krig är relativt nära förestående. Vi andra undrar givetvis: hur nära är ”nära”? …

Carl Fridh Kleberg, en av SVT:s Rysslandsexperter med rätt att kommentera, förklarade samtidigt på SVT Play hur det egentligen låg till, på 2 minuter och 41 sekunder, och det med retoriska metoder som Mats Knutson alltid vill undvika: Konfrontation och konflikt.

Carl Fridh Kleberg talade om den ryska självbilden och hur man i “stackars oskyldiga Ryssland” nu gör sig lustiga över vår krigsalarmism. Putin och Kreml, sade Kleberg, menar att Sverige och väst redan är i krig med Ryssland, ekonomiskt, politiskt och militärt. Kleberg kallade det en rysk “fantasi”.

Är det en fantasi? Kleberg och andra kan ju skratta åt Rysslands paranoia över att Nato kryper närmre och närmre de egna gränserna, men det intressanta är ju inte vad vi tror, utan vad ryssarna själva tror – och de tror definitivt inte att väst har de bästa av intentioner. Att försöka förstå Ryssland är inte samma sak som att ha förståelse för Rysslands anfallskrig

.-Johan Croneman, kulturkrönika i Dagens Nyheter

Läs mer https://www.dn.se/kultur/johan-croneman-kan-vi-fa-veta-hur-nara-kriget-ar-egentligen-svt/