Islamofobi är Sverigedemokraternas kärna

Det har gått en dryg vecka sedan Jimmie Åkesson under Sverigedemokraternas landsdagar talade om att riva moskéer. Men han ville inte bara riva moskéer, han ville ha bort alla symboler för islam i offentligheten. Han var tydlig på den punkten.

Därför har det varit intressant att följa debatten under förra veckan. Åkessons tal har diskuterats i tidningar, teve och radio. Inte alla, men tillräckligt många, har varit förvånade över Åkessons utspel. Inte minst debattörer till höger, som brukar försvara Tidöavtalet och samarbetet med SD, har sagt saker i stil med att SD måste växa upp, att de måste sluta låtsas vara underdogs, att de måste börja tänka på tonen nu när de har plats i regeringskansliet.

Både Kristersson, Pehrson och Busch, partiledarna i regeringen, har kritiserat Åkessons uttalande. Det i sig är ovanligt, oftast brukar de vara tysta nästan vilka slags uttalanden som än kommer från SD-håll. Orsaken är naturligtvis säkerhetsläget och Natoansökan. När Åkesson talar kritiskt om islam kan det påverka inte minst Turkiets inställning till Sveriges Nato-inträde, men också terrorhotet som kommit till efter koranbränningarna är en del i ekvationen…

Jimmie Åkesson menar vad han säger. Det borde inte förvåna en enda person som följt svensk politik de senaste åren. Islamofobi är Sverigedemokraternas kärna. 2009, ett år innan valet då SD valdes in i riksdagen, gjorde Åkesson detta tydligare än någonsin när han skrev i en debattartikel i Aftonbladet att ”muslimerna är vårt största utländska hot”.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna visste om detta när de skrev under Tidöavtalet. Det handlar alltså inte om att SD inte kan hålla god ton eller att de fortfarande beter sig som lite bråkiga ungdomar. Det handlar om att ett av SD:s främsta mål med sin politik är att tömma Sverige inte bara på muslimska symboler utan också på muslimer.

Enligt SD handlar det om att islam står för en kultur som inte är förenlig med svenska värderingar.

En viktig svensk värdering är den att individen ska vara fri att tycka och tänka och tro på vad hen vill. Religionsfrihet hör dit. Men för SD är det inte viktigt, och de är beredda att ändra grundlagen för att bland annat kunna riva moskéer.

Det är hög tid att alla som fortfarande tror på svenska demokratiska värderingar så som yttrandefrihet och religionsfrihet vaknar upp och förstår vad SD vill göra med det här landet.

-Sofia Mirjamsdotter, krönika i Västerbottens-Kuriren

Läs mer https://www.vk.se/2023-12-04/mirjamsdotter-ta-akesson-pa-allvar-nar-han-talar-om-att-riva-moskeer-a6bd2