Av handelns anställda är 70 procent kvinnor och bara 24 procent av dem jobbar heltid. När ett företag behöver omorganisera sköts det i bästa fall korrekt med uppsägningar, omplaceringar, turordning och pensionsavgångar. Men alltför ofta tar arbetsgivaren till hyvling. Vad blir konsekvenserna för de inblandade?
I en butik vill arbetsgivaren minska personalkostnaderna utan att minska öppettiderna. De anställdas tider smetas ut så att det alltid är någon i butiken. Det finns en rätt att göra undantag med tanke på kompetens man vill behålla. I ett vanligt butikssäljarjobb är det väldigt diffust eftersom de flesta gör samma saker. Anställningstiden spelar ingen roll. En 61-åring kan ställas mot en 26-åring. Ofta är det endast butikschefen som arbetar heltid. Av övrig personal har förmodligen ingen kontrakt på över 30 timmar per vecka.
Vid hyvling skär man ner på folks timmar utan turordning och regler. Den som inte accepterar lägre anställningsgrad blir uppsagd. Man väljer jobbet med lägre kontrakt, men då får man inte det omställningsstöd för att ta sig vidare i arbetslivet som man har rätt till vid uppsägning.
Allas tider blir nedsatta till kanske 20 timmar per vecka. Arbetstiden kan delas på fem–sex dagar i veckan i pass på tre till fem timmar. Ofta på kvällar och helger när det är mycket kunder. Den som däremot blir av med sina helgtider kan förlora tusenlappar i missad ob-ersättning. Kanske har man kvar mindre i plånboken än om man haft a-kassa.
När företagen inte vill underlätta för personalen med bra schema efter hyvlingen äger de din tid helt och hållet. Du får räkna med att hålla dej vid telefonen för att bli inringd vid behov. En kvinna som passerat bäst före-datum på arbetsmarknaden blir fastkedjad och beroende av en partners inkomst. Tycker vi verkligen att detta är värdigt i ett jämställt samhälle? Det är dags att kvinnor och män i bolagsstyrelser och politiken tar fighten och visar intresse uppifrån. Skäms, ni kvinnor på högre positioner, om ni inte ens har tänkt på konsekvenserna av dessa hyvlingar! Visa lite klass och solidaritet. Hjälp till att få bort detta ojämställda oskick!
—Maria Sagebrant Ek, butiksanställd, debattartikel i Handelsnytt.