När Johan Wennström, statsvetare vid Institutet för Näringslivsforskning, en privat tankesmedja som 1939 skapades av Svenska arbetsgivareföreningen, ska prata om utmaningarna för svensk politik lyser välfärdsdebatten med sin frånvaro.
I stället styr han in samtalet på brottslighet och migration, den svenska konservativa högerns livsluft…
De trådar som andra har börjat nysta i är nämligen helt ointressanta för landets konservativa höger. Som de uppenbart negativa konsekvenserna av den snåla resurstilldelningen i äldreomsorg och välfärd, och de lika uppenbart fatala följderna genom timanställningar och andra osäkra anställningar.
Högerns livsluft är i stället brottslighet och invandring, helst i kombination, som i meningen “Invandrare begår brott”, en ordkonstruktion som är den ultimata glädjespridaren inom svensk konservativ politik.
Det är en medveten taktik för att öka otryggheten och för att kunna skylla bristande välfärdssatsningar på syndabockar i stället för på politiska beslut.
Hade högern på allvar velat se en minskning av våldsbrotten borde man angripa den tydligaste våldsfaktorn i Sverige sedan decennier tillbaka: alkoholen. Brottsförebyggande rådet, Brå, visade 2015 att andelen misshandelsfall intimt följer alkoholkonsumtionen.
Och eftersom alkoholkonsumtionen under lång tid trendmässigt har minskat så har också misshandelsfallen minskat. 72 procent av alla gärningsmän i misshandelsmål är berusade vid misshandeln, 49 procent av offren är även de berusade. Vill de högerkonservativa minska våldsbrotten ytterligare bör de alltså kräva ett förbud mot alkohol.
Men det vill de naturligtvis inte och kommer aldrig att vilja, hur många slag som än utdelas under alkoholmissbruk. Hellre då koppla våldsbrott till invandring och piska upp folks hat och rädsla.
Varken alkoholförbud eller åtgärder mot pandemin gynnar den konservativa högern.
I stället är invandrings- och brottspropagandan redan färdigmallad för att snabbt kunna rullas ut när pandemin är över.
Då hoppas de högerkonservativa slippa tjafset om välfärd och arbetsvillkor för hemtjänstpersonal. Och äntligen återigen få peka ut syndabockar som gör vanligt folk otrygga.
—Martin Klepke. Ledare i Arbetet.