S måste våga säga nej till en nyliberal LAS-utredning

Söndag kväll – jag fick en smärre chock när SvT avslöjade innehållet i den utredning som gjorts om förändringar av arbetsrätten. Oväntat var det ju inte. Centern fick in i Januariavtalet att en uppluckring av LAS ska genomföra och socialdemokraterna gick med på det. Och skulle utredningsförslaget genomföras slungas löntagarna tillbaka till en annan tid när arbetsgivarna hade mycket större makt att avgöra vem som ska få gå.

Och inte bara det: Hamrandet på socialdemokratins kista hördes över landet den söndagskvällen. Man riktigt såg framför sig hur kistan med s-liket gjordes klar att sänkas ner i jorden.

Det är direkt stötande att Centerpartiet håller fast vid en fix idé om att minska anställningstryggheten i en tid då en pandemi ökat otryggheten till helt nya nivåer.

Och att Januariavtalet betraktas som en orubblig naturlag i universum är absurt: Verkligheten förändras och då kan man kräva av partier att de överger nyliberala idéer som framstår som direkt verklighetsfrämmande.

Parterna sitter och förhandlar om arbetsrätten. Men löntagarsidan utsätts för utpressning när hotet om stora lagförändringar hänger över LO.

Om socialdemokraterna inte vågar säga högt och tydligt att det här kan vi inte gå med på, då läggs kistlocket på.

Gropen är nog redan grävd.

—Göran Greider, ledare i Dala-Demokraten.