Hallå Sossarna? Är det någon hemma?

Veckan efter valet borde Socialdemokraterna ha startat sin strid för vården, mot orättvisa skattesänkningar och för människovärdet som går förlorat när SD ges inflytande.

Det gjorde man inte.

Nu är det februari, och tyvärr syns fortfarande inte någon socialdemokratisk strid. Inga nya idéer, inte ett enda förslag av värde som bygger bilden av Socialdemokraterna som ett parti i strid mot regeringen.

Det här har hänt tidigare. Efter valet 2006 lutade sig ledande socialdemokrater tillbaka och trodde att högern skulle falla på sina egna misstag.

Det gjorde man inte.

Vi fick åtta år med Reinfeldt. Och ett helt nytt Sverige. Ett Sverige där skatterna sänktes mest för de rika, för att aldrig höjas igen, och välfärden skrotades. Socialdemokraterna gjorde bort sig och körde en valrörelse tom på löften, men full av Magda.

När Socialdemokraterna presenterar sin valanalys för några socialdemokratiska ledarskribenter under fredagsmorgonen är det som att lyssna på en fet katt som spinner förnöjt.

Man börjar med att konstatera att valresultatet är en framgång i alla tre valen.

Hallå Socialdemokraterna? Är det någon hemma? Vi har fått en brunhögerregering. Har ingen informerat er om det? Att ni inte gjorde ett historiskt uselt valresultat, igen, är inte något att skryta om.

Inledningen borde handlat om självkritik. Om varför man inte lyfte vården som valfråga, varför Socialdemokraterna inte lyckades presentera ett enda konkret politiskt löfte före valet, förutom att fastighetsskatten inte ska höjas. Och varför man gjorde valet till någon form av presidentvalskampanj för Magdalena Andersson.

Det borde också handla om varför man gjorde sitt bästa val på många år i rika, mörkblå kommuner som Österåker. Om varför man vuxit i Danderyd och på Östermalm. Om varför rika, högutbildade röstade på Socialdemokraterna som aldrig förr. Samtidigt som man tappade både väljarstöd och valdeltagande i de fattigaste områdena.

Vad drar Socialdemokraterna för slutsatser av det?

Socialdemokraterna säger förvisso det senare. Man har tappat i de flesta utsatta områdena. Men var är analysen om att man blivit överklassparti? Det nämns inte med ett ord under presentationen. Trots att faktum är att Socialdemokraterna tappade arbetarklassväljare, men vann väljare i den monetära och utbildningsmässiga överklassen.

Jenny Wennberg, ledare i Dala-Demokraten.