Gängens största inkomstkälla är inte knarket, utan välfärdsbrott

I veckan larmade Ekobrottsmyndigheten: gängens största inkomstkälla är inte längre knarket, utan välfärdsbrott. De driver vårdcentraler, sköter vaccinationer och tar hand om ensamkommande barn…

I dag kan vem som helst driva allt från vård till att ta emot ensamkommande barn. Kalaset står vi skattebetalare för. Det pratas om vilket valfrihet det är för oss medborgare, och vilken lättnad det är att dessa eldsjälar får finnas.

Men eldsjälarna blir färre medan de stora företagen – många inte ens svenska – sätter sina klor i vården. Det är svårt att skilja de seriösa företagarna från de oseriösa. Och ännu svårare att veta om de drivs av gängkriminella. Det har både Region Stockholm och Västra Götalandsregionen konstaterat…

När Moderaterna privatiserat sönder vården i Stockholm i över ett decennium är det svårt att ha koll på alla aktörer. Det de har gemensamt är att de slukar skattepengar – helt lagligt. En sån kassako kan inte ens gängkriminella motstå.

Narkotikahandeln har länge stått i fokus för gängkriminella. De tar in, säljer och lever gott på människors bruk och missbruk. Men jag börjar faktiskt bli trött på hur Magdalena Andersson tjatar och tjatar om “partyknarkare”.

Det är klart frågan ska ställas: är du nöjd när du drar din lina och göder den tunga kriminaliteten? Men det har gått för långt när (Magdalena) Anderssons stora känga till Kristersson är att han inte säger åt dessa partyknarkare på skarpen.

Fråga i stället Kristersson varför han och hans vänner inte tar chansen att reglera privata välfärdsaktörer. Är det kanske lite för jobbigt om det skulle drabba hans kompisar i vård- och omsorgsbranschen? Eller är det jobbigt för Andersson själv kanske?…

Jag börjar tänka på en annan oreglerad bransch. Skolor kan idag ägas av allt från religiösa tokar till internationella kapitalister som dreglar över hur mycket pengar det går att få ut av svenska barn. Vilket gäng kommer försöka ta sig in i den “branschen” först?

Redan i dag rekryterar gängen medlemmar i allt yngre åldrar. Och de riktar sig in på de mest sårbara barnen. När de driver mottagningar för ensamkommande har de en direktkälla för rekrytering. Låt inte den sjuka skolmarknaden lägga grunden för ännu en rekryteringsbas.

Zina Al-Dewany, ledare i Aftonbladet.