Företagen måste slopa vinstutdelning!

Situationen som uppstått på den svenska arbetsmarknaden till följd av coronaviruset är allvarlig. Det nya coronaviruset påverkar hela samhället och många av våra arbetsplatser…

Nu visar det sig verkligen att solidaritet gynnar såväl det svenska samhället som individen.

Något som däremot inte är solidariskt är hur vissa företag tackar för hjälpen som de har fått i form av miljonbidrag från svenska skattepengar.

Staten stöttar just nu företag för att rädda jobb. Då vill vissa bolag göra miljardutdelningar till aktieägarna, ge höga bonusar till cheferna och höja styrelsens arvoden – det är vansinne!

Man kan inte få statsbidrag i ena änden och dela ut pengar till sina ägare i den andra. Företagen måste ta sitt förnuft till fånga och det enda rätta är att slopa utdelningar. Våra medlemmar och vanligt folk blir av med jobbet för att företaget inte har råd att ha dem kvar, men de har råd att betala ut stora aktieutdelningar och höja sina egna löner.

Vissa företags lösning på detta problem är att helt enkelt skjuta upp aktieutdelningarna och göra dem vid ett senare tillfälle när de inte har lika många ögon på sig, vilket ju är minst lika illa.

“Om arbetsgivare kräver att staten ska rädda dem borde det vara krav på samma villkor på beskattning som för dem vars inbetalningar sett till att företaget finns kvar efter krisen”

Det som gör situationen än mer absurd är att de dessutom ofta betalar lägre skatt på sin vinst än exempelvis svenska elektriker gör på sin hårt ihoptjänade lön.

Nu när staten går in och räddar bolag med svenska skattepengar är det märkligt att vinsten vissa av dessa bolag gör tas ut av ägare som bor utomlands och därigenom inte ens behöver betala svensk skatt på vinsten.

Om arbetsgivare kräver att staten ska rädda dem borde det vara krav på samma villkor på beskattning som för dem vars inbetalningar sett till att företaget finns kvar efter krisen. En tillfälligt högre skatt på aktieutdelning samt på koncernbidrag som flyttar utanför Sveriges gränser skulle kunna vara en lösning på detta.

När vi räddade bankerna genom att skjuta in skattepengar så tackade de oss med att flytta sin verksamhet utomlands vilket resulterade i att tusentals jobb gick förlorade.

Denna gång måste vi ha garanti på att det inte händer igen. När staten räddar företag genom coronakrisen är det rimligt att staten också blir delägare.

—Urban Pettersson, ordförande Elektrikerförbundet, debattartikel i Arbetet.