Förebilden Mušović förändrar normer och perspektiv

Att Zećira Mušović storspelade mot USA (i Fotbolls-VM) innebar det inte bara att Sverige tog sig vidare till kvartsfinal. Det betyder också så mycket mer …

Spelarna företräder Sverige – men också så mycket mer. Alla spelarna kommer någonstans ifrån och representerar därför så mycket mer än ett land. När tidningarna har placerat ut spelarna på en Sverige-karta blir man väl medveten om de småklubbar från stora delar av landet som spelarna en gång i tiden började i.

Det ger en stolthet och skapar sammanhållning. Det inspirerar också många unga som får drömma om samma framgång och någon att identifiera sig med.

Målvakten Zećira Mušović är född i Dalarna men började i Helsingborgsklubben Stattena. Men det är framförallt hennes etniska ursprung som gör att hon bryter mönstret och även representerar så mycket mer än en geografisk plats. Hennes föräldrar kom till Sverige som flyktingar under Bosnienkriget i början av 1990-talet.

Idrott i allmänhet och fotboll i synnerhet betraktas och framhålls för att vara tillgängligt och samla unga människor från olika bakgrunder och att man bedöms genom prestationer och inte för vad man kommer ifrån. Det gör att fotbollen skapar berättelser om osannolika livsresor, från fattig uppväxt med svaga förutsättningar till framgångar och enorma rikedomar. Även om det är så är det också en myt – i själva verket lever klassamhället i betydande form även inom idrotten. Stödet från föräldrar är exempelvis en av de viktigaste faktorerna för att lyckas inom sin idrott.

Zećira Mušović har i intervjuer berättat om motståndet från sina släktingar. “Att man som tjej spelar fotboll, det är långt ifrån självklart i den kulturen som vi kommer ifrån”, berättade hon för DN tidigare i somras. Hon nämnde i samma intervju att hennes bror tog fajten och försvarade hennes rätt att liksom honom spela fotboll.

Hon menar emellertid att det inte bara var attityden från omgivningen – vilket nog ofta ensam får stå som förklaring till att gruppen invandrartjejer är lägre representerat inom fotbollen – det handlade också om ekonomi.

Vad som än framkommer i opinionsbildningen från höger sätter den ekonomiska verkligheten för familjer som kommit till Sverige som flyktingar gränser, inte minst för barnens idrottsutövande …

Ett annat perspektiv är hur tjejer som Mušović med sitt fotbollsspelande också kan förändrar normer och perspektiv. Mušović berättar att hennes mamma “har gått från att inte fatta varför jag spelar fotboll till att vara mitt absolut största fan” och motsatt sig traditionella könsroller.

Markus Alexandersson, ledare i Sydöstran.